POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Mangostan (mangosteen)/mangustan

Mangostan (mangosteen)/mangustan - un super fruct exotic

Din plictiseală, am început să caut ciudățenii, fructe exotice. L-am descoperit și pe acesta și parcă mă atrăgea. Am așteptat, am așteptat și l-am găsit la un preț foarte bun! Și iată că după ce l-am gustat, îmi place exagerat de mult!

Sunt niște fructe (mangustanele) de diverse dimensiuni, ca niște bile sau pot fi asemănate cu niște bombe. Sunt maronii, cu o coajă zemoasă roșie ca și vopseaua de ouă (e folosit ca și colorant natural). Sunt un pic cam stranii. Sunt greu de desfăcut, mai ales dacă nu sunt chiar așa coapte. Coaja seamănă cu cea a unei nuci verzi, dar e maronie cu zeama roșie. Coaja nu se mănâncă, deși se folosește la sucuri, căci e zemoasă. 

Fructul se mănâncă ușor la origine, în Indonezia și pe unde se mai face. Pur și simplu se ia codița, rămâne o gaură și se apasă pe fund și acea gaură până se crapă coaja și se descoperă clinii. Miezul e foarte fragil, iar coaja se mărunțește cu cuțitul ca și dopul de plută. Dacă coaja e undeva mai moale, sigur nu ai nevoie de cuțit! Dacă nu, se ia un cuțit și se taie după simț, dar nu cu o mare apăsare, pe lungul bilei (nu pe înălțime cum am făcut eu cu primu fruct). Dacă se taie altfel, fructul nu va avea clini ca la mandarine, ci se fărâmițează.  Se pare că are și vreun sâmbure (nu se mănâncă - nu știu efectele adverse ale consumării sâmburelui), dar eu nu l-am găsit. Fructul pe care l-am ales a fost copt. Ulterior l-am văzut (sâmburele), e și în poze. Am desfăcut și al doilea fruct mai mare ce are 3 sâmburi din 6 clini. Acesta se desfăcut mult mai ușor! S-a apăsat pe floricica din fund și s-a crăpat coaja rezultând o coajă și un fruct în coajă ce a căzut ușor. Merge luat și cu lingurița, dar îi poți deteriora miezul și se scurge zeama. 

Atenție pe ce îl tăiați, zeama pătează foarte bine și aproape că nu mai iese!

Cea mai bună asemănare a miezului este cea cu cățeii de usturoi.

Vedeți mai jos și un clip cu indicații de consumare:
Aici ai clipul 1
Clip 2 - cel mai ușor mod de desfacere
Cum crește și se culege? Vezi aici 


Cum alegi mangostan (mangosteen)/mangustan?
1. Culoarea cât mai maronie
2. Frunzele aproape uscate
3. Frunzele de pe fund (sunt 6, ai 6 căței în interior)
4. Fructul mic are miez mai puțin ca cel mare
5. Duritatea cojii; cel mai moale se desface mai ușor, dar poate prezenta riscul unui fruct stricat.
6. De unde e adus? Preferabil să fie din Indonezia, cam țara lui originală unde inițial creștea sălbatic.
7. Prețul. Variază, el se face de două ori pe an, iarna și toamna Europeană. KG este în jur de 50 lei în cel mai fericit caz și cam oriunde în lume e scump!
8. Atenție la data ambalării, posibil să le iei "stricate" - stricate înseamnă că ori găseștiun fel de stafidă înăuntru, ori o chestie neagră mucegăită. Dacă la tăiere nu curge o zeamă roșie, înseamnă că e stricat și nu mai găsești niciun pic de miez și n-ai ce mânca din el; ai pierdut toți banii dat pe el.

Ce gust are?
Gustul e excepțional! Am nimerit fructe coapte (cam toate vin coapte și rezistă o vreme cam ca merele). E un gust dulce, combinație între banană și lychee. Seamănă mult cu lychee, dar parcă e mai spornic. Nu are atâta sămânță. Consistența miezului e ca și cel al bananei mai coapte, e foarte fragil și e zemos și acesta. Culoarea e albă. Acrișor nu mi s-a părut, dar puțin gust de necopt parcă era mai fad. Ceva gust de iarbă. Netăiat bine, clinii arată ca niște melci sau scoici prăjite și am ezitat mult până l-am gustat. 

Miros?
Nu prea are la exterior, în interior parcă e ceva miros de iarbă verde. Straniu și așteptam să fie o porcărie!

De unde îl luați?
Sunt multe locațiile, dar recomand MEGA IMAGE unde duminică 04 mai 2014 costa 12,99 lei, caserola de 250 grame (în Brașov - Calea București cel la care le-am văzut). Aveau fie cu două fructe, fie cu 3 și chiar 4. Depinde de cât de mari erau. În alte părți, prețul e enorm de mare!

Nu se poate cultiva în România, nu suportă temperaturi scăzute. Are nevoie de peste 5 grade celsius.

Concluzia testului:
Unul foarte reușit, foarte încântat de produs! Îmi place la nebunie! Nu regret banii dați! Parcă e cam puțin de mâncat din el, dar mai mult ca la lychee. Pe scurt descrierea sa: căței de usturoi băgați într-o coajă ca de plută cu zeama cojii ce pătează îngrozitor de tare. Sau mai bine zis, cam 6 fructe lychee într-un mangostan. Sucul (din pulpa sa) cred că ar fi bestial! Luați cu încredere acest produs adus din Indonezia! Nota 10 cu felicitări! Îl recomand și aș mânca zeci de fructe din acestea! Văd că unii clini (căței) nu au sâmburi! Hu e foarte spornic, dar mai spornic ca și lychee.

Ca să nu ziceți că sunt rău, vă mai zic și alte locații:
Selgros, Carrefour, cora, METRO, Su Market (doar la en gros). Dar mergeți la MEGA IMAGE, au cel mai mic preț la acest produs!!! Eu îl urmăresc de mult!

EXTRA INFO - aici

fundul cu 6 petale
o parte din miezul fructului mai mic
nu l-am tăiat cum trebuie și a ieșit cam așa
coaja ca de plută
o parte din clini
sâmbure
sâmbure secționat
fructul mai mare decojit prin apăsarea pe fundul cu 6 petale
miezul din întreg fructul mare
sâmburi

Test realizat în: 08 mai 2014

3 comentarii: Leave Your Comments

  1. Au băgat și la Carrefour produsul la un lreț mic, 5,99 lei caserola, dar am avut o surpriza: fructele erau stricate - unul mucegăit, celelalte două erau fără miez. La MEGA IMAGE nu le-am mai văzut, dar încercați prin București. La SU MARKET Afumați au sigur... Trebuie să caut o caserolă și să vă zic un stand unde au. La alfredo în SU MARKET ar trebui să aibăsigur!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un clip în română cu fructul de la mama natură: http://youtu.be/kbIwZlBCFiU (clipul nu-mi aparține)

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!