POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Guava/guave

Fructul de guava/guave
apple guava fruit










Ce este acest fruct?
Teoretic vorbind, Guava (Psidium Guajava, la plural guave) este un fruct exotic ce provine din America de Sud. Are un gust dulce-acrișor, parfumat și asemanător cu cel al fructului pasiunii. Guava conține multe vitamine, în special Vitamina C fiind un fruct folosit în tratamentul pentru regenerarea colagenului. Guava este un fruct tropical, care seamănă cu o pară rotundă. În cursul maturizării, el își schimbă culoarea de la verde la galben pal sau roz deschis. Are o coajă netedă, comestibilă și acoperită cu ceară.
Guava este o componentă esențială a conservelor exotice, se aseamănă cu perele având un miros de mosc, plăcut aromat. Și cu fructul pasiunii se aseamănă prin prisma părții mijlocie ce are în componență o pulpă cu multe semințe ca și fructul pasiunii. Fiind înrudită și cu mărul, e destul de asemănător și cu acesta fiind mai apropiat de măr la gust, aspect și miros (fiind vorba de guava verde cu miez alb). Din punct de vedere al prelucrării, este fructul ideal pentru industria de conserve. În miez are multe semințe maronii. Țara de origine este Peru, Mexic, dar se cultivă deja și în Franța, în teritoriile franceze.
Numele științific al guavei este Psidium Guajava. Pomul poate să crească la 8-10 metri, frunzele fiind ovale și strălucitoare. Înflorește în toiul verii, iar pe la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie se coc fructele ovale de aproximativ 5-10 cm, de culoare gălbuie.
În țările americane, are o arie de utilizare enormă: se fac compoturi din ea, creme pentru prăjituri, marmeladă, jeleu, diferite băuturi (sucuri, nectare), cocktailuri, brânză de guavă, vin, conserve. Acest fruct este favoritul locuitorilor din America de Sud datorită concentrației mari de zahăr și a proprietăților revigorante pe care le conține.
Din moment ce e originar din regiunile tropicale, are nevoie de multă caldură și apă (pentru a-l putea cultiva). Se poate ține în condiții de cameră și se înmultește primăvara prin însămânțare. Pomul guava va rodi în jurul vârstei de 4 ani. În prezent sunt comercializate 4 tipuri de guava: cea galbenă, cea verde, cea roșie și guava uriașă thailandeză. Sunt multe feluri de guave, mai există și cherry guava (video aici), dar și pineapple guava + strawberry guava (guava căpșună). Așadar, dacă i se creează condițiile climaterice originare fructului exotic de guavă, acesta poate crește și în România.
Cum se alege acest fruct, se mai coace și există alternative?
Adesea la magazin el va fi total verde și cu un gust oribil (sunt la al doilea test, primul l-am făcut cu un fruct necopt). Toate fructele sunt culese când sunt necoapte și dezovltate incomplet. El se mai poate coace și în casă. Ideal ar fi să găsiți fructul cu miez roșu, ce are un gust unic (cred eu că e diferit total gustul de celelalte soiuri și implicit de cel al fructului cumpărat de mine). La noi în România, guava adesea este importată sub soiul ce are miezul alb (apple guava). Când e copt, fructul are un anume parfum exterior, nu are lovituri sau pete, este lucios și destul de moale la palpare. Practic se alege precum un măr, dar dacă nu are niciun fel de miros, este cam clar că e necopt. Al meu inițial era vidat și nu avea pete. L-am ținut într-o pungă de hârtie (în celofan mucegăiește la soare, frigider, căldură - în vid nu pățește cam nimic) aproape închisă alături de o banană verde în cămară, la întuneric pentru 3-4 zile, apoi l-am mutat la soare tot în acea pungă. Mai exact a stat pe pervarsul geamului încă două zile. Începuseși să uit de el, asftel că începea să se strice. Deci cam așa trebuie ținut pentru ca să se mai coacă. O altă metodă de încercat: împachetat într-o pungă de hârtie alături de o banană și ținut la frigider 2-3 zile sau mai mult, până devine moale la palpare și mai gălbui la culoare. Totuși, cel mai bine este să mergeți în Hawaii și să vă luați fructul din pom și să-l mâncați. Cu siguranță va fi mult mai bun! Cel mai mult am dorit să gust fructul, deoarece am rămas impresionat de gustul produs de către nectarul făcut din guava roșie, dar n-am avut parte de fructul cu miez roșu. Suc natural se găsește în România la prețul de 8-10 lei litrul, e produs de către MAAZA și Rubicon. MAAZA produce nectar, Rubicon suc natural și suc carbogazos cu apă minerală naturală din Munții Scoției. O doză costă ~1,5 lei și ~3,5 lei, depinde de ofertă și cursul lirei sterline, iar un suc Tetra Pack la litru între 9 și 10 lei (de asemeni fluctuează prețul). De asemeni, nectar mai produce și Carrefour. Aceștia însă au doar eticheta ce anunță nectarul din gave. Real are foarte puțin suc și fruct din guavă.
Caracteristici:
Miros: în exterior un miros parfumat; combinație între flori de pomi, mirosul unei carambole (fruct stea - am mâncat, nu vă recomand să îl încercați — nu mi-a plăcut deloc, cam groaznic a fost deși era galben portocaliu și chiar maro la culoare, deci copt; am înțeles că în Florida e mult mai gustos, fiind cules din pom de pe marginea drumului), al unui măr și al unei pere. Interiorul se aseamănă la miros cu un gref și cam cu un fruct al pasiunii. Totuși, mai realist vorbind, cam are un miros de fruct necopt, verde.
Gust: întâi aromat, apoi dulce, apoi asemănător mai mult cu para și cu mărul și mai mult acru. Nu e gustul sucului, dar e mai aproape de gustul sucurilor carbogazoase Rubicon decât de cel al nectarului MAAZA guava. Totuși e un gust cam de măr necopt, un gust totuși acceptabil.
Aspect: cum se vede în poze. Mijlocul e mult mai moale, e pulpa cum ar veni ce are multe semințe și e făinos. Cotor nu are!
*semințele sunt comestibile, și coaja (eu n-o consum căci au pus mâna pe el mii de oameni). 
Extra informații se pot afla și de aici ; n-o să mă apuc să copiez articolele altora.
Concluzie: e bun, dar nu merită să dai mulți bani pe el. Dacă ar fi soiul cu miez roșu, zic eu că ar merita și dacă fructul e cules aproape copt. Așadar, e totuși un test mai puțin reușit, dar nu ratat ca primul. Acesta se poate consuma. Cel din primul test a fost un eșec total! Astfel, vă recomand doar sucurile și în special nectarul MAAZA (fiind în România prezente doar 3 variante, acesta ar fi cel mai bun, urmat de Rubicon). În câteva cuvinte: un fruct cu gust de necopt, miez destul de tare și identic cu mărul necopt. Mijlocul ce conține semințele are gust mai bun, ceva mai dulce, mai aromat. În combinație cu un suc din fructul pasiunii cred că merge. Ori băgat la un storcător de fructe ar fi ok sau în alte combinații. Fiind cam necopt, nu prea se poate consuma necombinat cu altceva (vorbind în general). Eu am reușit să-l consum fără mari probleme, deși recunosc că e totuși cam necopt, dar m-a trădat coaja care se înnegrise destul de mult!
Nota: 8; pentru nectar/suc nota 10. Recomand fructul dacă e adus copt și cu miez roșu pe motivul că sucurile au culoarea roșie, deci sunt făcute din fructele roșii.
De unde cumpăr?
1. Carrefour hypermarket, Auchan hypermarket, Selgros
2. Complex comercial SU MARKET Afumați
3. www.fruttafresh.ro

Preț: 3,99 lei în 04 august 2014 la Carrefour, era la reduceri; de obicei costă o bucată ~15 lei
Poze :
apple guava fruit
apple guava fruit
apple guava fruit
apple guava fruit
apple guava fruit
apple guava fruit
apple guava fruit

Test realizat în: 09 august 2014

Un comentariu: Leave Your Comments

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!