POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Kiwano (Melano) fruct exotic

Kiwano (melano) - un fruct exotic interesant
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano







Generalități wikipedia:
Conform wikipedia și a altor site-uri, „Cucumis metuliferus”, cunoscut și sub numele de pepenele cu coarnecastravete african cu coarnepepenele jeleumelanopikano sau kiwano, este o specie anuală din specia castravetelui și a pepenelui, fiind fructul unei plante agățătoare exotice din aceeași familie cu pepenele. Fructul acestei plante se poate mânca, dar este cel mai des folosit ca decorație pentru alte mâncăruri. Este o specie nativă în Africa, originară din zona deșertului Kalahari, dar este cultivat și în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia și Noua Zeelandă. În Zimbabwe, acest castravete este numit 'gaka' sau 'gakachika' și este folosit ca un fruct sau în salate și doar rar ca decorație. Este mâncat verde, proaspăt copt sau bine copt. Crește natural în câmpuri și în zone împădurite, având până după recoltare spini/țepi. Planta arată ca cea a fasolei păstăi și crește ca o tufă. De asemeni, aceasta are și spini cum are și un salcâm. Gustul său este o combinație între castravete și zucchini sau, când este copt, între banană, castravete și lămâie. Coaja sa este comestibilă și în anumite zone se mănâncă. Există o specie care nu are coarne, dar are gust similar. Semințele sunt acoperite într-o substanță gelatinoasă. Pielea fructului este bogată în vitamina C și în fibre. Înainte de consum se poate adăuga sare sau zahăr pentru a accentua gustul. Este bogat în substanțe folositoare, conținând vitamina A, B și C, precum și minerale esențiale cum este calciul, potasiul, magneziul și fosforul, carotenul și licopenul. Acesta are un conținut ridicat de antioxidanți .


El are multe semințe, o pulpă de culoare verde ce acoperă fiecare sămânță; o pulpă gelatinoasă. 

Cum se mănâncă?
Fructul sau leguma se mănâncă cu tot cu semințe și se mai aseamănă cu un bostan. Se poate folosi în diverse combinații sau consuma ca atare. Se poate tăia în felii sau pe transversală. Nu contează prea mult cum se taie, nu are importanță. Cum v-am spus; și coaja este comestibilă, dar cum a venit de la mii de kilometri nu vă recomand s-o consumați, căci nu-l puteți spăla cu detergent și apoi mânca.

Beneficii aduse prin consum:
Din punct de vedere nutrițional, unul dintre cele mai mari beneficii aduse de fructul kiwano este cantitatea sporită de vitamina C (deși n-am simțit gustul de acru, poate mai degrabă pe cel amar). Valoarea energica a 100 g de kiwano este de 183 kJ, echivalentul a 44 kcal. O lingură cu kiwano poate avea circa 4 grame de proteine, adică tot cam atâtea câte se găsesc într-o lingură cu unt de arahide. Pe lângă acestea, se mai regăsesc 287 miligrame de potasiu (circa jumătate din cât există într-o banană), Vitamina A, Vitamina B6, beta-caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc.


Îl putem cultiva și în România!
Unii îl cataloghează ca o legumă, deși mulți spun că este un fruct. Fructul se poate cultiva și în România, dar va fi greu să obțineți rezultate. Este un fruct sezonier, recolta fiind anuală. 
Conform celor de la http://www.gradinabakker.ro referitor la plantare: „Semințele de Kiwano nu necesită vreun tratament, înainte de însămânțare. Pentru a încuraja germinarea, puteți ține semințele în apă călduță, timp de 12 ore. Florile sunt atât femeiești cât și bărbătești, iar pentru a încuraja polenizarea, este recomandat să plantați 2-3 exemplare apropiate unul de celalălt. Albinele se vor ocupa de restul.

Metoda de semănare  Kiwano iubește căldura. Însămânțați în interior sau într-o seră, începând cu mijlocul lunii aprilie. Puteți folosi, de asemenea o mini seră, folosind bănuți de turba speciali pentru răsaduri de legume, sau o jardinieră obișnuită. Ideal ar fi să încălziți mini sera, în plan vertical, de jos în sus. Dacă veți menține o temperatură constantă de cel putin 20 °C (zi și noapte), semințele vor germina garantat. Introduceți sămânța în banutul de turba, la o adâncime de 0,5 cm, apoi acoperiți gaura. Amplasați mini sera pe pervazul ferestrei. În funcție de temperatură, semințele vor germina într-un interval de o săptămâna. La câteva zile după germinare, deschideți capacul, pentru aerisire. După ce răsadurile ajung la o înălțime de 10 cm, acestea trebuie să fie aclimatizate la condițiile din exteriorul serei. Pentru aceasta, deschideți capacul timp de o ora în prima zi, 2 ore în cea de a doua zi, etc. După 5 zile, se vor obișnui cu umiditatea din atmosfera și pot fi plantate în ghivece mai încăpătoare. Pentru a se putea dezvolta cât mai viguros, asigurați răsadurilor o temperatua de cel putin 20 °C cât mai mult timp cu putință.“ Referitor la întreținere, gradinabekker menținonează: „Fiind plantă târâtoare, există riscul ca fructele ce cresc direct pe sol, să putrezească, așadar așezați sub plante un strat de paie sau folie neagră din plastic. Folia neagră din plastic va ajuta la încălzirea solului, permițând plantelor sa se dezvolte mai rapid. Puteți folosi, de asemenea, o bucată de scândură pentru a nu permite fructelor să atingă solul. Este recomandat sa direcționați lăstarii în sus, la fel ca în cazul castraveciorilor. Pentru a oferi sprijin plantei, puteți folosi gard din sârmă împletită. Kiwano sa va dezvolta repede și viguros dacă veți administra fertilizatori. Pentru aceasta, puteți folosi îngrășământul organic pentru roșii, sau chiar cel pentru flori. În perioadele secetoase, udați intensiv. Pentru a îndepărta buruienile, este recomandat să le smulgeți, nu să le retezați folosind săpăliga, evitând astfel vătămarea rădăcinilor. Astfel, Kiwano se va putea dezvolta sănătos.
Recoltarea   Tăiați fructul de pe tulpină folosind un cuțit bine ascuțit. Fructele sunt comestibile atunci când sunt complet coapte. Le puteți folosi și ca element decorativ, iar în sensul acesta este recomandat sa le recoltați când sunt necoapte, pentru a rezista mai mult.“

Cum se păstrează?

Puteți păstra Kiwano (Melano) în frigider sau în pivniță vreme de cel puțin două săptămâni. Fiind foarte decorativ, va înfrumuseța farfuriile dumneavoastră și poate fi un excelent fruct.

Strict părerea mea (n-am pus nimic pe el și îmi pare rău acum; trebuia să pun niște zahăr):
Caracteristici:
Miros: nu are aproape niciunul, nici la interior, nici la exterior
Gust: aproape fără gust, după o perioadă de câteva zeci de secunde se simte un gust puțin dulceag și asemănător cu sucul Rubicon Guanabana, adică cam de castravete. Semințele sunt comestibile și sunt la gust ca cele de bostan. Cred că e ca și bostanul acest fruct. Cred că s-ar mai asemăna la gust cu iarba verde.
Culoarea: este cum se vede, cu cât e mai moale și mai portocaliu, cu atât e mai copt.
Consistență: gelatinoasă și are multe semințe.
Aspect: în funcție de imaginația fiecăruia, poate spune că seamănă cu un arici, o grenadă, o jucărie pentru câini sau cu un buzdugan. Eu zic că a fost destul de copt.

Concluzie:
E bun, nu provoacă greață, dar nu cred că mai cumpăr a doua oară. Consumat ca atare e ca și cum ai mânca un jeleu Dr.Oetker cam apos. Se aseamănă cu pepenele galben doar pentru că e foarte apos și are semințe ca acesta. Întrr-o prăjitură, cremă, salată de fructe cred că merge. Dar așa nu prea e cine știe ce. Mai mâncasem odată un jeleu ce-l făceai tu acasă. Era un oraf ce se găsea la supermarket-ul „profi”, turnai apă și ieșea un jeleu verde. Exact ca acela are gustul! Definiția produsului: jeleu natural cu semințe. Sper ca vouă să vă placă. Pe mine nu m-a impresionat. Poftă bună!

Nota: 7


De unde cumpăr?
1. Carrefour, fruttafresh.ro, Selgros, METRO, cora, etc.

Preț 3,99 lei în Carrefour în 28 iulie 2014. Era la promoție, deci nu-l veți mai găsi prea curând la acest preț (de obicei e pe la 15 lei bucata)!
Poze :



melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
melano, pepene cu coarne, castravete african, pikano
PS. În timp constat că într-adevăr seamănă puțin la gust și cu pepenele galben. Deci are câte ceva dintr-un castravete, pepene galben, un bostan și un jeleu. Din banană n-am găsit să aibă ceva, iar din lămâie are semințele de un aspect aproape identic și acea substanță gelatinoasă ce parcă seamănă cu pulpa unei lămâi.
Test realizat în: 01 august 2014