POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Longan (dragon eye/ochiul dragonului)

Longan - Fruct exotic foarte scump

Nu, nu este o recenzie la Dacia Logan! E vorba de longan, un fruct exotic!
Generalități:
Longan este un fruct micuț, asemănător cu lychee-ile și foarte rar în România. Mai auzisem de el foarte puțin și nu mă așteptam să-l găsesc vreodată pe piață noastră. Fructul e originar din Asia, specific Chinei mai exact. Ale mele, însă, erau din Thailanda (pentru că în China nu se cultivă în scopuri comerciale; Thailanda este țara ce-l cultivă pe plantații mari pentru export și vândut) și Importate/Distribuite de Alfredo prin Olanda (deci are de două ori adaos comercial). Pe cei de la Alfredo îi găsiți la SU MARKET Afumați, dar șansele să vă luați 2-3 fructe de gust... sunt 0 (am fost la complexul acesta și nu m-am ales cu nimic; dacă vreți fructe exotice... trebuie să le dați comandă și doar așa vă puteți lua, iar multe dintre ele se vând doar în cantități mari, gen: o cutie cu longan, o cutie cu graviola; și prin o cutie se înțelege o ladă mare - graviola ar fi vreo 3-4 fructe, longan vreo 20 bucăți ș.a.). Mai există o variantă: cereți aceste produse unui supermarket ca MEGA IMAGE Concept Store (cum formatul se adresează produselor rare, probabil vă vor aduce ce le cereți doar pentru dumneavoastră conform negocierii cu magazinul, deși nu cred că aveți cum negocia prețul, dar măcar obțineți ce vă doriți).
Despre fructe se mai știe faptul că, poartă mai multe denumiri: Longan, Dragon Eye și ochiul dragonului (Denumirea de "ochiul dragonului" vine de la semințele acestui fruct, ce sunt mici, tari și negre). În chineză, longan înseamnă ochiul dragonului, deci și de acolo această denumire. Fructele cresc în copaci, iar local se vând pe crenguță, chiar și la magazin am văzut câteva fructe pe crenguță, dar nu am luat mai multe deoarece nu știu ce gust au și prețul era mare. Un copac arată cam așa
Fructul are o formă rotundă fiind puțin mai mare în dimensiune decât un bob de strugure, cu un diametru de circa 2 cm. Se zice că are diverse efecte benefice sănătății și mai are unele afrodiziace.




Cum se mănâncă?
Se consumă de preferință crud, dar și gătit atât în supele Est-Asiatice și sosuri, cât și ca deserturi sau compoturi ori în mâncăruri dulci-sărate. De asemenea, în China, se consumă pulpa acestui fruct, în forma sa uscata (și se numește: „guiyuan”), în diferite ceaiuri cu (posibile) efecte benefice asupra sănătății. Eu o să-l consum pentru prima oara, crud și o să încerc să-l desfac ca pe lychee. Și văd că merge, doar că de data aceasta ai nevoie de unghii. E fragilă coaja, cu unghia se poate decoji ca un ou. Decojirea se începe din zona unde a stat pe crenguță. Coaja nu se mănâncă și nici sâmburele!
Caracteristici:
Miros: Coaja: seamănă la miros cu arahidele în coajă (exteriorul cojii), iar interiorul cojii miroase a ceva mucegăit și cu lychee-ile; miezul: are un miros ciudat, ca ca cel al exteriorului fructului.
Gust: Dulce și foarte identic cu lychee-ile, dar la care se mai adaugă o aromă de arahide ceva mai intensă. Seamănă puțin și cu strugurii, dar mai mult cu arahidele și cu lychee-ile
Culoare: alb gălbuie; miezul. Fructul are culoarea arahidelor în coajă când e copt
Aspect: Fructul este învelit într-o coajă ca și scoarța de copac, dar e netedă coaja; nu mai are acele ținte ca la lychee; (care zici că-i dop de plută la atingere, după decojirea fructului). Dacă este copt, aceasta e de culoarea scoarței de copac, dar mai mult gri decât maro. Miezul este suculent și seamănă mult cu un interiorul unul bob de strugure alb, dar cu un diametru mult mai mare și mai are în mijloc un sâmbure (cred că e otrăvitor cum e și la lychee) destul de măricel raportat la miez. Practic nu mănânci foarte mult din el. Fruct mic, sâmbure mic, fruct mare, sâmbure mare dar crește și mărimea miezului.

Poze :

fruct
fruct
fruct
Concluzie: 
Fructe bune, îmi plac. E interesantă aroma... lychee cu arahide. Ce face natura asta... Dacă vă plac lychee-ile, trebuie să vă placă și aceste fructe! Parcă totuși sunt mai bune lychee-ile și poate pentru că am mâncat mai des lychee în ultimii doi ani în România și m-am obișnuit cu gustul mult mai mult ca și cu gustul de longan. E și un pic acid gustul cum e așa puțin și la lychee. Recomand fructele mai mari deoarece au miez mai mult, deși crește și sâmburele... dar ai mai mult de mâncat din el. Nu e foarte zemos, dar ai putea face suc din el că iese suc dacă se stoarce!
Nota: 9,50 consumat fără altceva înainte, combinat cu pizza cu salam de Sibiu (după primul fruct am mâncat o felie de pizza cu cașcaval, ou, salam de Sibiu și cam atât; imediat apoi am mai mâncat un fruct)... e de nota 10; devine mult mai dulce ca și lychee-ile și te face să mănânci foarte multe bucăți!

De unde cumpărați Longan (dragon eye/ ochiul dragonului)?
1. MEGA IMAGE Concept Store Piața Sudului București; zona fructe frigorifice, lângă case... e cum intri în magazin
Preț/kilogram: 81,99 lei; pe cele 3 fructe am dat: 2,13 lei și au avut: 0,026 grame
Data achiziției: 17 noiembrie 2014 pe la ora 16:00
2. SU MARKET Afumați, dar foarte greu le obțineți ca și persoană fizică
Țara de proveniență: Thailanda
Importator/Distribuitor: Alfredo Foods
Disponibil tuturor doar la: MEGA IMAGE Concept Store (sigur la Piața Sudului, vis-a-vis de Sun Plaza și BIG Berceni)

Îți place articolul? 
Test realizat în: 18 noiembrie 2014