POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Plantains banana gigant


Îți place articolul? 
Test realizat în: 04 decembrie 2014

Plntains - Banane gigant

NU UITA să citești cu atenție și secțiunea „Concluzie” și să-ți lași e-mail-ul când ți se cere!
Pe scurt:
Plantains este soiul unor banane gigant. La hypermarket le veți găsi sub denumirea de banane gigant. Eu inițial nu știam la ce se folosesc, erau și verzi... Mă așteptam să se mai coacă; așa s-a intâmplat, dar nu foarte mult s-au copt! Inițial nu aveam chiar nicio informație, dar m-am hotărât să cumpăr totuși o banană. Ulterior aflu că sunt niște banane pentru gătit! Ele se consumă verzi, sunt foarte tari! Galbene nu prea se comercializează. Se mai comercializează negre! Informațiile găsite mă conduc la afirmația aceasta: în acele zone, această banană înlocuiește foarte bine cartoful. De asemeni, e foarte bună pentru prăjit și mai ales la plăcinte (în loc de mere să puneți banane)! A mea s-a mai înmuiat puțin într-o săptămână! 
Cum se alege și păstrează?
Important e să nu fie lovită, în rest nu contează! E bine să fie și puțin galbenă și eventual o lăsați lângă o altă banană timp de vreo săptămână lângă o sursă de căldură și la întuneric. Repet, nu e obligatoriu! Se pot consuma imediat după cumpărare, chiar dacă au coaja verde! De păstrat nu prea aveți ce păstra. Se va înnegri, dar se va putea consuma ca pe o banană gigant neagră! Condițiile de păstrare sunt identice cu cele ale unei banane clasice, eventual ca și cele ale castraveților sau cartofilor!





Cum se recunoaște plaintains (cum se diferențiază de Cavendish)?
Diferențele vizibile sunt legate de mărime, la palpare (mai tari și puțin mai zgrunțuroase), n-au coadă și la vârf diferă puțin.
Cum se mănâncă și cum se taie plantains, banana gigant?
Cum sunt trei variante comercializate în lume, ele se pot mânca diferit. Cele verzi se taie cu cuțitul la capete și se crestează după dungile acesteia (defapt toate trebuiesc tăiate așa), apoi se ia cu mâna și se îndepărtează coaja de miez. Cea verde se pune la prăjit în ulei, la un moment dat se scoate din ulei, se strivește și se dă prin lapte (dacă doriți; sunt bune și dacă nu se dau prin lapte), apoi iarăși se mai prăjește un timp. Cea galbenă se pune la fiert în coajă (preferabil după ce s-a tăiat capetele) și apă, apoi se servește ca pe cartofii fierți. Cele negre se prăjesc, de asemeni. Se mai pot utiliza la plăcinte cu banane (în loc de mere). Un clip descriptiv în acest sens găsiți și aici: youtu.be/NknanHqE64k (în limba engleză) și aici: https://www.youtube.com/watch?v=D-chQCzVI1c.
Caracteristici (pentru varianta neprăjită; prajită; detalii în concluzie):
Miros: în exterior n-are niciun miros, în interior: a castravete crud sau a guavă necoaptă
Gust: de castraveți și de mere necoapte. E foarte făinoasă, dar nu e nici tare. Se poate mesteca ușor, dar e greu de mâncat. Se mai aseamănă puțin și cu cartofii la gust; mai ales la gustul de amidon, deoarece pare să aibă o concentrație destul de mare. Pare să se simtă destul de puternic și gustul de amidon.
Culoare: verde inițial, puțin mai galbenă după o săptămână de stat lângă o altă banană, la întuneric și lângă o sursă de căldură. Miezul este de culoare albă.
Aspect: lungi și fără codiță. Se desprinde foarte greu coaja dacă n-o crestezi!
Gramaj: o banană are cam 200 grame; a mea a avut 0,232 kilograme
Poze :
Banana gigant
În ziua cumpărării
Banane gigant
După o săptămână
Banane gigant
cam atât se taie din vârf
Banane gigant
atât se taie
Banane gigant
apoi se decojește
Banane gigant
așa arată decojită
Banane gigant
în tigaia încinsă
Banane gigant

Banane gigant
după prăjire
Concluzie:
Nu prea are gustul banane obișnuite și clar trebuie gătită, prăjită. Nu prea ai cum s-o mănânci așa! Recomand prăjirea ei în ulei (întâi încins) până se rumenește. Se prăjește exact ca pe cartofi (timp de 2-3 minute maxim 5 că se fac scrum apoi)! Deși vor părea tare ca piatra, devine genială! Extraordinar de bună și cu gustul unor cartofi prăjiți. E un gust dulceag, o combinație între cartofi și aluat de foi etaj. Mai exact, cam are gust de cartofi dulci prăjiți! E identic cu gustul chips-urilor LAY's rumeniți la cuptor și cu sare! Puteți pune peste și cașcaval ori alte mirodenii (vegeta, piper, orice puneți și pe cartofii prăjiți).
Nota: 5 pentru consum crud și 10+++++++ pentru consumarea ei prăjită. Merită! Recomand!!!!

De unde cumpăr Plantains (banane gigant)?
1. Doar din Kaufland și de sărbătorile de iarnă (mi se pare că e un fruct sezonier)
Preț: 19,99 lei/kg în 27 noiembrie 2014 la Brașov; pe mine m-a costat 3,48 una
Țara de proveniență: Ecuador
Importator: Tropical Fruit Company Olanda
Site: http://www.tfc-holland.nl/en/catalog/1/24/plantain
Distribuite prin: rețelele Kaufland (din toată țara posibil).