POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Kumquats

Kumquats - Ce trebuie să știi înainte să-l cumperi


Îți place articolul? 
Test realizat în: 22 martie 2015

Pe scurt:
Fructul de kumquat făcea parte din familia citricelor, dar ulterior a fost separat de acesta și inclus în familia Fortunella care conține mai multe specii asiatice. Numele său înseamna “fruct oval”, provenind de la “kin chantu”, aceasta fiind una dintre formele utilizate în Asia pentru a descrie aceasta familie de fructe. Acesta mai este cunoscut și sub numele de portocale japoneze. Kumquat crește într-un copac cu o creștere lentă, cu aspect compact și cu înălțime cuprinsă între 2.4 și 4.5 metri. Originea sa este aparent - China și a fost cultivat în Europa începând cu a doua jumătate a secolului al 19-lea. Temperaturile ridicate sunt agreate de acesta specie, ideale fiind valorile cuprinse între 26-37 grade Celsius.
Cum se păstrează?
Datorita cojii groase, fructul de kumquat se conservă proaspăt pentru mai mult timp (cam 2 luni rezistă în casă, la temperatura camerei, fără să le faceți ceva; e bine să nu le țineți închise într-o pungă).


Cum se consumă (mănâncă)?
Acestea pot fi savurate în stare proaspătă (fie doar pulpa din interior care are și 2-3 semințe și care e destul de puțină; și pentru asta vă recomand s-o tăiați în jumătate pe lățime, fie consumate cu tot cu coajă ca și strugurii, dar ar fi bine să-i scoateți codița înainte și s-o spălați bine că sunt date cu tot felul de substanțe), adăugate în salate, confiate sau ca și garnitură. De asemeni se pot conserva și se mai poate face dulceață din ele (vezi aici cum)
Fructele sunt foarte aromate și suculente, iar coaja acestora este dulce, plină de substanțe benefice organismului (și de pesticide că așa-s toate cele din hypermarket) și poate fi consumată împreună cu fructul (eu n-am curaj să înghit acele substanțe cu care sunt stropite fructele; dacă le luați direct din copac, e altceva).
Cum se alege kumquat?
Exact ca și pe portocale, dar adesea sunteți nevoiți să le luați așa cum sunt în caserolă. Mai recomand ca fructele să fie cât mai mari ca să aibă cât mai multă pulpă. Cele bune sunt cele cât mai portocalii și lucioase (fără pete), eventual și puțin moi la palpare (deși majoritatea consideră că sunt mai bune dacă sunt tari). Eu le-am găsit și la kilogram într-o săptămână Asiatică la un hypermarket.
Caracteristici: 
Miros: în exterior nu au niciun miros, în interior miroase a portocală
Gust: dulce-acrișor. Pulpa e acrișoară ca la portocală, iar partea de coajă și pielița acea albă din interior sunt foarte dulci
Culoare: exteriorul este portocaliu
Aspect: fructe ovale, cu clini galben-portocalii foarte mici și cu 1-2 sau chiar 7 semințe
Gramaj: cam 10 grame 1 fruct; cele 5 fructe ale mele au cântărit 0,084 kilograme
Poze :
cum arată kumquat
pret caserola bucata kilogram kg
cum se taie
cum arata kumquat
Concluzie:
Niște fructe bune, dulci acrișoare. Sunt defapt un fel de portocale în miniatură. Coaja cam are gust de mandarină, clini sunt de același gust cu portocalele, iar pielița acea albă e dulce. Pe scurt: mini portocale. Sunt de încercat!
Nota: 10

De unde cumpăr fructele de kumquats?
1. Carrefour hypermarket și online aici
Preț: 24,99 lei kilogramul în 25 ianuarie 2015 și 11,99 lei caserola de 250 grame
2. Selgros, METRO, MEGA IMAGE, cora la kilogram, real hypermarket, Auchan (nu mereu), Kaufland (nu mereu), BILLA (în general doar la caserole în aceste magazine)
3. SU MARKET Afumați (de aici se adus în România; nu prea aveți cum lua la bucată; pe la Microfruts SRL le găsiți acolo; nu mai știu standul)
4. PROFI
Preț: 3,99 lei în 22 martie 2015 caserola de 100 grame; erau din Spania

Alte informații mai găsești și aici: