POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Portocale maro, portocale chocolate, portocale ciocolatii, brown oranges [review]

Portocale maro - un nou soi de portocale; maroul este noul portocaliu


Test realizat în: 02 februarie 2016

Data: 01 februarie 2016,
Carrefour Brașov
Pe scurt:
Portocalele sunt de mai multe feluri. Se știe efectiv de două soiuri: portocale roșii și cele obișnuite. Însă, de acum, în lume apar și cele maronii care mai poartă denumirea: portocale ciocolatii, portocale chocolate sau brown oranges. Mai sunt și alte soiuri de citrice, însă acelea deja nu mai sunt portocale (se numesc mandarine, grefe, tangerine ș.a.). Inclusiv pentru mine ca un cunoscător al tuturor lucrurilor care apar și în detaliu a fructelor, acestea au fost o uimire și o surpriză pentru mine. Când le-am văzut am crezut că-s portocale alterate. Ca aspect seamănă cu un sweetie mai ales la mărime, culoarea fiind cu totul alta, maronie cu nuanțe de verde și galben. Cel încercat de mine provine din Turcia (în Spania se mai cultivă). Fructul pare a fi rezultatul a unor combinări de citrice. Pe internet am găsit că ele ar fi fost descoperite din greșeală prin Leeton (Țara Galiilor) ori acolo s-a făcut o încrucișare naturală între anumite plante. Alte informații despre acest soi nu am și n-am putut afla mai multe. Ce mai știu este că ele bune de consum sunt atunci când au o culoare cât mai maronie; o nuanță verzuio-maronie și ușor moi la palpare, la fel de moi cum trebuie să fie și portocalele cunoscute de orișicine. Ce se mai știe este că aceste portocale sunt mult mai dulci, chiar foarte dulci. Asta va rămâne de văzut.
Sursa documentare: au.news.yahoo.com
Caracteristici: 
Miros: exteriorul de portocală obișnuită
Gust: foarte dulci de obicei; aroma de portocală pe care o știi, dar acea acreală nu mai există și amărăciunea e mai redusă. Ca proporții: 85% dulce, 10% acrișoară 5% amăruie. Mai duce ușor spre niște bomboane de portocale, aroma 
Culoare: coaja are o culoare care se confundă mai mult cu verdele; miezul de culoarea mierii, nuanța nu e foarte diferită de portocalele obișnuite
Consistență: coajă foarte subțire de cele mai multe ori! Sunt zemoase, poate la fel de zemoase ca portocala pe care o știi. Avantajul e că au coaja subțire, majoritatea acestor portocale maro (ciocolatii, chocolate).
Aspect: destul de mari, de calibrul unei grefe/sweetie, cu mulți clini și fără semințe! Practic sub coaja subțire ai doar miez și pielița aceea albă!
Greutate: a mea 374 grame, un fruct

Poze :

Concluzie:
Un fruct bun, mai dulce decât portocala cu coajă portocalie. E practic portocala pe care o știi, dar cu mult mai dulce și cu coajă subțire, fără sâmburi. Sunt portocalele mele favorite. Pot mânca din acestea cam 1 KG odată și nu mă satur. În schimb, portocale obișnuite maxim una că-s acre. Ca asemănare... poate cu mandarinele la gust ar mai putea fi comparate. Altfel, sunt mari cât un gref, iar miezul e galben cam precum e mierea. Așadar, interesant produs și asta doar prin prisma aspectului și al gustului mult mai dulce. Dacă merită 19,99 lei 1 KG... Nu știu ce să vă zic, dar odată încercată o portocală maro (doar coaja are această nuanță), da! Totuși, trebuie avut în vedere și faptul că poate fi un produs modificat genetic, se pare (încrucișat natural). Per total, mulțumit, încântat! Cred că o să mai cumpăr dacă mai găsesc. Beneficii în plus față de o portocală normală ori valorile nutriționale nu le-am putut afla și nu știu nimic despre asta. În principiu are caracteristicile portocalei obișnuite, dar e cu mult mai dulce, având o aromă specifică, e mai mare și anumite culori diferite; anumite particularități, are. Secționarea, desfacerea și consumul ca la o portocală obișnuită se face. N-am cunoștințe legate de vreo interdicție (ba da, coaja nu se consumă deoarece sunt stropite) sau că în anumite combinații e letală (precum casavele - yucca sunt otrăvitoare)! Deci, consumate ca atare n-ar trebui să vă pună viața în pericol sau să vă afecteze sănătatea. Combinate cumva, n-am idee (în prăjituri, compoturi, dulcețuri ș.a.)! Eu am avut parte de o portocală maro coaptă, corespunzătoare. Deci, cam ca a mea trebuie să arate cea bună de consum.
Nota: 10+

De unde cumpăr portocale maro (brown oranges)?
1. Carrefour hipermarket Brașov
Preț: 19,99 lei kilogramul în 1 februarie 2016; 7,48 lei a mea
Țara de proveniență: Turcia
Importator: Necunoscut
2. Pe la Mega Image, Auchan, Selgros mai bagă uneori Proveniența: Turcia sau Spania. Preț: între 5 lei și 19,99 lei, depinde de furnizor, calitate. Când par că încep să se strice, bagă la 5 lei kg sau pe final de sezon deoarece sunt sezoniere. Între noiembrie și februarie apar cu accent pe luna februarie.