Acum vreo două săptămâni, am văzut la Kaufland, fructe de cactus. O fi sezonul lor, cine știe. Prețul era bun, ma mai mâncat mai demult și am zis să-mi mai iau pentru a le prezenta și pe blog.
Le-am cumpărat verzi și mă așteptam să fie în interior precum celălalt cumpărat anterior, dar am avut o surpriză; era de o culoare portocalie, precum la kaki și cu un gust diferit de cel roșu. Așadar, am descoperit că sunt mai multe soiuri.
Mai jos o să vă las și mai multe fotografii.
Acest fruct îl găsiți de obicei verde, nu are niciun miros la exterior și are țepi. „Fructul de cactus nu se mai coace după recoltă. Dacă a fost cules necopt se înmoaie din cauza vârstei, dar nu devine mai dulce sau aromat.” Al meu și-a schimbat culoarea ținându-l cm 3 zile lângă calorifer. „Păstrat la rece ține aproximativ o săptămâna. Frunzele tinere ale acestei plante sunt comestibile.” În realitate țepii săi sunt destul de mari, ca pe un cactus de ghiveci. exteriorul nu se mănâncă și are în interior semințe asemănătoare punctelor din pozele mele. Semințele sunt comestibile. Fructul se taie cu un cuțit ca pe un kiwi și se mănâncă cu lingurița. Nu știu dacă are contraindicații și cred că se poate folosi în orice combinație.
Gustul: fructul cu miez roșu are un gust foarte asemănător pepenelui roșu. Cel galben (prezentat în imagini) e mai diferit la gust, fiind dulce (nu exagerat) și ceva cam fără asemănare. Ambele tipuri sunt foarte zemoase. Mirosul este destul de fad în interior, dar exteriorul nu are chiar niciun miros.
Când îl cumpărați, atenție... s-ar putea să vă mănânce palmele de la microscopicele ace de pe coajă.
În interior nu am simțit nicio înțepătură, mi-a plăcut și am să mai mănânc. E un fruct pe care-l recomand a se gusta măcar o dată-n viață. Pentru gust nota 8 din 10.
Fructul îl găsiți în hipermarket-urile Kaufland la prețul de 2,5 lei bucata, dar și la Carrefour la acelaș preț! Mai e și prin Selgros, dar e mai scump... cam 5 lei parcă și poate e și pe la METRO. În alte magazine nu l-am văzut.
SABAR.Cactusul (Opuntia ficus indica) este din familia Cactaceae si se cultiva pe langa sinele de cale ferata,pe terenuri noncultivabile,in sol sarac…In lume el este cultivat in foarte multe tari Mexic,Spania,Sicilia si coastele din sudul Italiei,Grecia ,Chile,Brazilia Turcia ..Inaltimea lui variaza de la 4-5 m pana la 15m.Florile sunt in trei culori,alb galben si rosu.In zona Orientului Mijlociu Iordania , Israel,Saudi Arabia culoarea fructelor de cactus este galben portocalie…in Cornul Africii, Egypt,Libya,Tunisia,Maroc,Algeria,culoarea poate ajunge pana la rosu…la noi ,incepand cu luna august si pana in octobrie fructele se coc…gustul lor,dulce,savuros, suculent , se aseamana cu al pepenelui verde.Sunt ieftine…pentru a fi consumat,mai intai se perie pentru a i se indeparta tepii dupa care se pune sub jet de apa.Se scoate miezul ,eventual se pune in frigider sa se raceasca.Se poate consuma sub forma de suc,simplu,sau in salata de fructe.Unii oameni il folosesc ca medicament in diabetul zaharat(nu toate speciile).Din cauza semintelor nu este recomandat in cantitati mari la cei cu probleme cu digestia.In unele bucatarii traditionale se foloseste sarat si se adauga sosurilor pentru carne si salate.Din el se mai face gem ,sau se usuca si se consuma asa.Fructul de cactus contine 12% zahar,6,75%materii nitrogenate si 0,1% acizi organici care dau culoarea portocalie si care trece in urina celor care consuma fructele,colorand-o.Fructul de cactus mai este folosit in industria cosmetica.
Fluidul (sucul de cactus din frunze) este un aditiv folosit in tencuielile de lut (argila,suc de cactus,var) pentru faptul ca este lipicios si devine mai rezistent la apa…liant natural…
Dați click pe poze pentru a le mări:
Update 29 octombrie 2014:
Cum am vorbit și de fructul roșu, m-am gândit că ar fi cazul să vi-l prezint și pe acesta. Cum prețul era avantajos (1,24 lei bucata parcă, la Kaufland acum două zile), n-am ezitat să-l achiziționez!
Fructul roșu are tot așa de multe semințe, e dulce și seamănă cu pepenele roșu la gust și cu carambola/fructul stea (fiind mai apropiat de gustul acesteia). Pe final se mai simte un mic gust de ceva dulce, ca o bomboană. Mai seamănă la gust și cu un măr. Mirosul, însă, Cred că e de sfeclă roșie. E foarte zemos și pătează.
În concluzie, dacă nimeriți un fruct roșu ca al meu, merită achiziționat! E foarte bun la gust, iar diferențele constau în soi; e ca și cum ai zice: mănânc un măr roșu sau un măr alb?
Nota: 10 pentru cel roșu; îmi place mult mai mult! Recomand!
azi 20.10.2014 erau in lidl la 5 lei caserola (5 fructe)
RăspundețiȘtergereLe-am văzut și eu... Când am scris articolul, nu erau la LIDL. Articolul l-am scris în 16 martie 2014 (vezi secțiunea arhivă)!
RăspundețiȘtergereAtâta că la caserola aia... erau cam necoapte. Și recomand varianta cu miezul roșu! Nu erau așa la LIDL de pe Saturn (Brașov).
...Au început să apară cam în toate magazinele, de altfel.
Oricum, mulțumesc pentru completarea articolului!
RăspundețiȘtergereîntre 22.10.2014 și 28.10.2014, un fruct costă 1,29 lei la Kaufland!
RăspundețiȘtergereSe vede că site-ul a tot suferit modificări în timp... Pe atunci (era al doilea articol de pe blog parcă), aveam alte sigle. Deci, să nu vă mirați... De aceea sunt alte sigle dacă cumvă vă întrebați asta.
RăspundețiȘtergereMultumim de sfaturi si pentru subiectul deschis cu acesta tema, l-am incercat si noi (3) astazi si ne-a placut, nu stiam cum sa-l mancam, si uite asa am aflat.
RăspundețiȘtergereCu plăcere domnule Rotaru! Vă mai aștept să intrați pe blogul meu (avem și pagină de facebook)! Am multe produse utile și sfaturi inedite. Am mai încercat și alte fructe exotice. Mai sunt recenzii și la multe băuturi, dulciuri, cereale (în curând cereale). Avem ciocolate, napolitane, tot ce doriți (din zona junk food).
RăspundețiȘtergereRecomandari de la marocani (unde creste ca o buruiana, in conditiile de seceta dar soare, la marginea drumului sau pe coaste, si e cules de acolo): Fructul e recomandat de consumat in caz de diaree, altfel sa nu exageram cu cantitatea.
RăspundețiȘtergereTot un marocan mi l-a aratat cum sa il curat: a facut o sectiune in lungime fara sa ii mai tai cep, in coaja, si apoi a decojit pielea de jur inprejur: 10 secunde si gata.
Am consumat si gem: are nevoie de pectina asa ca se adauga si mere: textura si aroma e nemaipomenita.
Personal si eu prefer pe ala rosu, desi la gust nu sunt diferente; cred ca pe mine ma impresioneaza si culoarea.
sunt foarte gustoase,dar cele rosii pateaza.
RăspundețiȘtergeresunt foarte gustoase,dar cele rosii pateaza.
RăspundețiȘtergereare seminte foarte multe , nu mi-a placut
RăspundețiȘtergereda, poate fi un dezavantaj. Această variantă anul acesta deocamdată nu am mai văzut-o. Săptămâna asta s-a umplut magazinele cu pitahaya galben.. Eu am avut probleme după o vreme cu celelalte: galben, roșu pitahaya. De la semințe care se elimină întregi am avut ceva fisură anală. La fiecare scaun mă durea, sângeram.
Ștergere