Yellow Pitahaya, yellow dragon fruit, fructul dragonului galben sau pitaya galben
Yellow pitahaya, yellow dragon fruit sau fructul dragonului galben - Al doilea fruct exotic din categoria pitaia încercat de mine
Test realizat în: 03 decembrie 2015
Pe scurt:
Această variantă e sora variantei cu frunze (exterior) de culoare roșie încercat de mine cam acum un an și a cărui recenzie am scris-o aici. Acesta arată total diferit de celălalt; lucrul identic ar fi miezul din interior. Altfel, e mai mic, seamănă cu ananasul și kiwano (review aici) la exterior, dar asta dacă țepii au fost îndepărtați. Fructul copt e de o culoare galbenă, poate chiar spre portocaliu (în exterior). Oarecum "se mai coace" și-n casă. Cu ghilimele deoarece odată cules, nu se mai schimbă mare lucru în bine. Și mai trebuie atrasă o atenție: încă mai are țepi pe care nu-i vezi! Totodată, se strică și repede.
În România a apărut prima dată cam acum o lună. Ca și varietăți, mai există pitaya roșu și cu miez roșu, dar și varianta mov (atât interior cât și exterior).
Un clip de la origine în engleză mai poate fi urmărit aici, locație unde se poate vedea și cum crește în cactus https://youtu.be/wwttGD9edL4
Diferențele între ele arătate aici (în engleză): https://youtu.be/gOqti_vjjvE
Cum se culege și mănâncă fără cuțit, fără tăiat vedeți aici: https://youtu.be/DhV1BRxBXDg
Caracteristici:
Miros: fad, insesizabil
Gust: mai dulce ca și celălalt, e un guat amestecat, semințe ca de kiwi. Predomină aroma aceea ca de pepene roșu și duce cel mai mult spre rambutan. E un fruct mălăieț, dulce poate chiar spre o pară dacă e copt ca al meu și cel mai bun. Prefer varianta galbenă. Poate chiar cu vreo gumă de mestecat poți compara gustul
Culoare: galben cu ușoare nuanțe de portocaliu
Aspect: ca un baby ananas sau un kiwano, cu țepi pe care nu-i vezi. O să te deranjeze dacă pui mâna pe el ca și așchiile. În interior nu are țepi, dar semințele nu se digeră. Se elimină întregi ca la red pitahaya. Coaja e relativ groasă în interior.
Gramaj: cam 500 grame cel mult un fruct
Cum se mănâncă? Exact ca și red pitahaya. E practic un alt soi cum și strugurii sunt așa... roșii, albi..
Cum se taie? Cu cuțitul în jumătate ca la kiwi sau se trage de el, de la coajă.
Poze :
Concluzie:
E excepțional, e mult mai bun, dar mai puțin față de anteriorul roșu. Îmi place, de va fi mai ieftin mai cumpăr ș recomand pentru gust, suc... Asemănările sunt cu rambutanul la gust, mai exact cam cu gustul dat și de sâmburele din rambutan, gustul e asemănător și cu pepenele roșu, iar partea mălăiață e ca și cea de la pepenele galben ori chiar para. Mai concret: e o combinație egală dintre pară (mai ales la zeamă), lapte de cocos, pepene roșu și rambutan. Pare ca seamăna mult și cu cherimoya. Semințele cam n-au gust. E bine totuși să le fărâmați, dar oricum nu se vor digera.
Nota: 10+++
Restricții: nu cred că sunt
De unde cumpăr Yellow Pitahaya, yellow dragon fruit, fructul dragonului galben sau pitaya galben?
1. Carrefour hypermarket Brașov
Preț: ~24 lei bucata în noiembrie 2015
Importator: MicroFruit SRL