POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Jackfruit, yaca, nangka sau denumit de noi - gumă de mestecat fara chimicale [review]

Jackfruit, yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă


Test realizat în: 16 decembrie 2015

Pe scurt:
Jackfruit sau după
Denumire științifică: Artocarpus heterophyllus ori Yaca denumit în Mexic și Jaca. Este un fruct fantastic, fructul arborelui Jack, un fruct mare cântărind între 4 și 40 KG și care crește în regiunile tropicale. Îl mai putem denumi și guma de mestecat făcută de natură. Fructul este puțin cunoscut în România, iar ca și exclusivitate a fost adus pentru prima dată în marile lanțuri de magazine din România de către Carrefour la prețul de 49,99 lei per kilogram, luni, 7 decembrie 2015. Noi l-am găsit la Brașov, dar s-a distribuit prin toate hypermarketurile din România. Inițial la Brașov a fost fructul întreg, dar în 2-3 zile a necesitat o tăiere a lui și vinderea la bucată; de aceea al nostru este deja feliat.

Arborele de jack poate fi văzut aici 

I se mai spune și nangka. Are cam multe denumiri și asta datorită mulților ani trecuți și a limbilor de pe glob vorbite.

El Se întâlnește mai ales în Asia de Sud și Sud-est, dar și în Mexic. Totodată, se crede că provine din pădurile tropicale sud-vest ale Indiei. Este fructul național al Bangladeshului și este cel mai mare fruct din lume. Chiar dacă nu vă vine să credeți, crește pe trunchiul unui copac din familia dudului, un arbore veșnic verde precum este și bradul și este cu adevarat ENORM: poate să cântărească 40kg și să atingă 1metru lungime pe 50cm diametru.  Este cel mai mare fruct care crește în pomi fructiferi și adesea este confundat datorită aspectului asemănător cu durianul pe care-l vom prezenta într-un episod video/articol viitor. Mai trebuie să menționăm și că, nu doar fructul este mare; și arborele care ajunge și la 40 metri înălțime și un arbore face pe an între 100 și 200 fructe.

Ca și lucru specific putem menționa și că el apărea foarte des pe timbrele din Malaesya.

Fructul conține o multitudine de vitamine și minerale

, dar partea cea mai interesanta este aroma care se poate asemăna cu guma de mestecat cu aroma de cocktail de fructe de la Wrigley, fiind dulce și aducând aminte de toate plăcerile unei salate de fructe tropicale. Totuși, asta rămâne de văzut la secțiunea dedicată degustării propriu-zise. De asemeni, inspirația pentru respectiva guma de mestecat a venit tocmai de la fructul cu acesta. Unii mai spun că aroma este între ananas și banană, fiind un gust dulce-acrișor.

Beneficiile fructului:
Cum spuneam și anterior, acesta conţine şi vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.
Fructul jaca întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic. Acest fruct previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului. Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire.
Un alt video despre cum se taie și alte lucruri: click aici
Câteva particularități despre el înainte de testul propriu-zis:
Când este copt, culoarea devine gălbuie, cu pete maronii și se simte un miros dulceag.

Cum se taie?
Pentru a tăia fructul este nevoie de un cuțit mare, foarte bine ascuțit (pielea fructului este foarte rezistentă) și uns cu ulei. De fapt se recomandă să vă ungeți mâinile cu ulei înainte sa îl tăiați, pentru că fructul conține latex și o sa sfârșiți prin a vă lipi de orice, de aceea spuneam la început că îl putem denumi o gumă de mestecat a naturii, dar și datorită presupusei asemănări cu acea gumă de mestecat menționată anterior. Se taie longitudinal, exact ca un pepene. În clipul de mai sus, din link se poate vedea și cum se taie. Țepii sunt foarte moi, lipicioși.

Cum se mănâncă?
Înăuntru găsim: pulpa albă din centru care nu este comestibilă și care trebuie îndepărtată cu cuțitul. O sa observați pe margini, între pulpă și coajă o serie de alveole gălbui. Aceea este partea comestibilă; cele zeci de alveole prinse într-o rețea de fibre albicios-gălbui, care nu se consumă (chiar dacă în India și Bangladesh se prepară un curry din acele fibre albe) și care trebuiesc desprinse și curățate. În interiorul alveolelor, mai găsim: sâmburele care este și el comestibil și-l puteți să-l prăjiți și să-l consumați cu sare, să-l fierbeți în apă sărată pentru 25 de minute sau sa-l preparați ca pe fasole. Este foarte bun și se poate servi pe post de garnitură la mâncăruri exotice (cum ar fi pui cu ananas sau curry). La final, după ce ați extras toate alveolele și ați scos toți sâmburii, o să vedeți ca aveți o cantitate suficientă pentru a organiza o mica petrecere cu prietenii, pentru ca nu o sa puteți manca singuri tot, asta dacă nu vă aflați în situația noastră, cea în care ne aflăm noi: să-l găsiți doar feliat! Pulpa comestibila a alveolelor se poate consuma cruda sau se poate prăji (exact ca în cazul cartofilor prăjiți) și servi pudrata cu zahăr. În mod curent alveolele se usucă și se consumă sub forma de chipsuri.
Când e copt?
Atunci când exteriorul e ca un cauciuc și ușor maroniu; între verde și maro. Ce n-am putut afla este legat de disponibilitatea lui, dar ținând cont că arborele din care se face e mereu vrede, considerăm că se găsește tot anul.

La ce se utilizează?
Lemnul său este folosit ca și componentă a unor instrumente muzicale. În Vietnam se folosește pentru sculpturi în templele budiste, pentru crearea de butoaie în care se păstrează sosul de pește. De asemeni, lemnul acestui arbore este des utilizat în realizarea mobilierului, ușilor, ferestrelor, dar și în realizarea acoperișurilor.
Din fruct, se pot face chips-uri din pulpa sa, se poate consuma ca atare, se pot încerca niște înghețate, „Es teler”, un desert indonezian, curry, curry din chips-uri de cartofi, dar ca și propunere: aromă de înghețată ar mai putea fi.


Sponsored ADS:

Caracteristici din punctul nostru de vedere:
Miros: coaja de cauciuc, latex, interiorul asemănător cu ananasul, ceva greu de distins, e specific.
Gust: asemănător gumei de mestecat cu gust tropical; un fel de orbit ceva cu pepene galben ori 5(five) de la  Wrigley's. Unii îl mai aseamănă gustul cu cel de tutti frutti (ca la frutti fresh) ceea ce este chiar corect. Asta am simțit și noi și este delicios, dulce/dulceag, gust tropical!
Culoare: galben la interior
Aspect: coaja ca de cauciuc, ca un latex și asemănător cu un arici. Interiorul îți dă o senzație că vei curăța pește; că ești în acele momente.
Gramaj: 1kg; media e de 4kg la cele de la vânzare, produsul întreg
Consistență: gumă de mestecat naturală.

Concluzie:
Așadar, un fruct bun, deosebit și ne dorim să-l mai consumăm, a
sta dacă și hypermarketurile îl vor mai aduce. Zici că mesteci gumă naturală; un fel de five turbulence. Am renunța chiar la guma de mestecat pentru el; e mult mai sănătos așa. Mâinile mi s-au parfumat complet, lipicios n-am devenit! Tot ce pot să spun e că sunt uimit, nu mă așteptam la aceste rezultate și să fie astfel. Cu dudele nu mi se pare să semene în vreun fel. De dinți nu se lipește, stomacul te va cam durea ca și la gumă, asta dacă îl consumi fără să mai fi mâncat și altceva în trecut. Așadar, uimit, încântat, fără cuvinte rămân. Merită încercat, a venit copt, l-au adus copt! Aș renunța la guma de mestecat pentru el și aș mai cumpăra ca să am orbit 1 an întreg; un orbit sănătos, fără chimicale. Cu sâmburii o să văd ce fac.
Nota: 10+++++++++
Importator: Carrefour București

Poze :

carrefour romania brasov Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review
Jackfruit, fuct fruit ,yaca, nangka - guma de mestecat produsă natural, fără chimicale, sănătoasă pret, de unde cumpar, romania, cum arata, recenzie, review



Aici l-am testat și pe grătar pentru că am auzit că se gătește. Uite ce a ieșit:

2 comentarii: Leave Your Comments

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!