Litchi
Litchi - cireașa chinezească și "cadoul pentru o viață plină de bucurie"
Îți place articolul?
Litchi, cunoscut și sub numele de lychee sau lici, este un fruct originar din zona Chinei. Crește în copaci ce au înălțimi de până la 20 metri și nu se poate cultiva în România. Totodată e și un fruct ce poate deveni otrăvitor sau te va durea îngrozitor capul ori are efecte pe dos (te doare capul, mănânci și-ți trece durerea). Mai exact, sâmburele este cel ce nu trebuie mâncat. E otrăvitor (așa am auzit și nu l-am mâncat, însă chinezii folosesc substanțe din sâmburi pentru medicamente) și trebuie îndepărtat (nu prea ai cum; doar dacă mănânci miezul poți) ori măcar nu mușcat din el. Eu sunt la al treilea test cu aceste fructe, toate au fost reușite! Sunt sigur că încă există destule persoane ce nu cunosc acest minunat fruct, de aceea m-am decis să-l prezint. Fructul e mai mult sezonier, iar în România se găsește de prin iulie și până prin octombrie-noiembrie.
Cum se mănâncă?
Simplu: Se decojește ca un ou și se mănâncă pulpa aceea albă, după care se scoate din gură sâmburele negru imens! Se începe prin a trage cu unghia de codiță și apoi totul decurge de la sine. Ar fi bine să nu mușcați din sâmbure! Coaja se aruncă, iar sâmburele se plantează dacă vă e milă de sâmbure. Mai e o variantă: se taie fructul pe jumătate și se scoate sâmburele, dar riscați să nu mai mâncați nimic din fruct (iese zeama prin coajă).
|
Cum se alege și se mai coace?
Fructul trebuie să fie foarte roșu și cu cât e mai mare, cu atât pulpa e mai multă. Sâmburii sunt cam la fel de mari în toate fructele. Totodată fructele moi la atingere sunt foarte coapte dacă sunt și cu o coajă roșie (de obicei sunt culoare roșie-roză). Adesea se aduc coapte la noi, dar se aduc și necoapte! Din câte am observat, fructele necoapte nu prea se mai coc. Dacă nu se consumă, în 2-3 zile mucegăiesc! Merg ținute o perioadă și în frigider, dar nu foarte mult, căci și acolo mucegăiesc.
|
Caracteristici:
Miros: în exterior are un oareșice miros ce nu-l pot asemăna, interiorul: un miros puțin cauciucat și dulceag spre cel de struguri. Mirosul totuși e specific și greu de asemănat
Gust: poți spune că e cam foarte dulce, specific fructului și se poate doar asemăna cu gustul strugurilor albi. E un gust aromat și foarte parfumat. E aproape dulce ca mierea. E un gust pe care sigur nu l-ai mai întâlnit, un gust deosebit de bun cu mult zahăr natural! Gustul te va face să te „îndrăgostești“ de aceste fructe!
Culoare: coaja roz-roșu, miezul alburiu cu nuanțe de gri (culoarea bomboanelor albe cu lapte). Zeama este albă spre incolor, dar mai mult albă precum culoarea miezului și laptelui.
Aspect: exteriorul cam ca de ghindă, interiorul asemănător unor clini de portocală și foarte zemos (s-ar putea să păteze hainele). Miezul mai e cărnos și suculent.
|
Sponsored ADS:
Variante alternative: Sucurile MAAZA și Rubicon; MAAZA e nectar, Rubicon suc (asta când nu se găsesc fructele care adesea sunt foarte scumpe - 20-50 lei kg; eu am avut noroc; le-am luat cu 9,99 lei kg)!
Ce nu-mi place la ele? Nu sunt spornice! Se aruncă mult din ele!
Ce beneficii aduc? Citiți mai bine aici
Sponsored ADS:
Concluzie: Sunt foarte bune la gust, se aseamănă cu strugurii și nu trebuiesc ratate când le găsiți pe piață! Alături de mangostan ce îi e rudă litchiilor, pepino, baby ananas, cartofii mov și fructul de cactus, liciile sunt fructele exotice ce sunt foarte bune și vă vor plăcea! Fructul de cactus nu e chiar așa de grozav, dar restul din cele enumerate sunt foarte bune. Mai adaug aici și fructul pasiunii, care consumat când coaja se stafidește, are un gust dulce-acrișor extrem de bun!!!
|
1. Carrefour, dar și la Auchan, Kaufland, cora, Selgros, METRO (mai puțin), MEGA IMAGE (mai puțin), fruttafresh.ro, complex SU MARKET Afumați (cred că au tot anul acolo).
Preț: 9,99 lei/kg la Carrefour Brașov în 11 august 2014
|
Poze :
Extra info: terapienaturist.blogspot.ro
| ||
coaja asemănătoare cu creierul uman
| ||
sâmbure cu miez
|
sâmburele pus pe coajă
|
Test realizat în 15 august 2014