Banane roșii
Îți place articolul?
Test realizat în: 15 decembrie 2014
Banane roșii
Pe scurt:
Bananele sunt într-o mare varietate de soiuri. Pe piață se comercializează în principal soiul Cavendish. Uneori, însă, vom putea găsi și baby banana, plantain și banane roșii (pe care le veți găsi mereu mici, cam cât un baby banana; atât de mari se fac ele, dar nu sunt baby). De ce se numesc roșii? Pentru că au coaja de o culoare vișinie. În unele zone, dar mai ales prin zonele africane, aceste banane mai poartă denumirea de: „red dacca”. După acest nume veți găsi pe internet și mai multe informații decât am prezentat eu, dar ele sunt în diverse limbi străine.
Cum se mănâncă?
Se desfac ceva mai greu ca bananele obișnuite, deci ar trebui defăcute de la codiță sau crestat vârful cu cuțitul.
Cum se aleg?
Bananele coapte sunt mai moi, nu au aproape nicio pată verde, au ca niște nervuri pe coajă (nu mai sunt așa fin și lucioase) și din negre (necoapte au culoarea bananelor stricate cu câteva pete verzi) au devenit vișinii. Se mai coc și în casă în aproximativ două săptămâni. Pentru a grăbi coacerea, se pot băga în frigider 1-2 zile între alte banane, apoi dacă se vor ține încă 2-3 zile lângă o sursă de căldură, vor deveni bune de mâncat. Necoapte nu sunt bune de nimic! Nici coaja nu se desface; sunt un fel de plantain necoapte, dar au miros de banană clasică.
Caracteristici:
Miros: de banană normală (cavendish); așa pare
Gust: ca de cavendish, dar ceva mai dulce. Diferă puțin gustul de varianta clasică, dar nu cu mult.
Culoare: exteriorul vișiniu și puțin pătat, interiorul ca la culoarea unei banane normale sau puțin roșiatic și secționată, e portocalie, ca papaya (am nimerit și cu miez alb și cu miez portocaliu)
Aspect: sunt micuțe; zici că-s baby
Consistență: parcă e mult mai cremoasă față de varianta simplă.
Poze :
Al doilea soi | al doilea soi | |
Al doilea soi | Primul soi de la TFC Olanda | Primul soi de la TFC Olanda |
Primul soi de la TFC Olanda; în realitate era mai roz banana așa mi-a ieșit poza... |
Concluzie:
E foarte bună la gust, e mai cremoasă, mai dulce, dar diferențe mari de gust nu sunt. PARCĂ e și cu o "idee" mai făinoasă față de cavendish. Unii zic că are aromă de zmeură. Are, dar mult mai fad. Mai mult are aromă de vanilie decât de zmeură. Oricum, diferențe foarte mari de gust nu sunt, dar parcă e mai bună față de cavendish! Eu mi-am luat din două loturi; unele pe care le-am luat necopate (și păstrare vreo două săptămâni), aduse de o anumită firmă (TFC Olanda care au culoarea de papaya când sunt secționate și gust identic cu cel al bananelor normale, dar un pic mai făinoase) și unele coapte, chiar pătate ce aveau aromele spuse mai sus, de vanilie (aduse de FreshKita).
Nota: 10 pentru că sunt la fel de bune ca și bananele cavendish. Recomand pentru a surprinde pe cineva cu ceva deosebit!
De unde cumpăr banane roșii?
1. Kaufland, doar în luna Decembrie a fiecărui an
Preț: 14,99 lei kg (posibil să mai crească sau să mai scadă prețul); le-am găsit prima dată (anul acesta) prin 4 decembrie 2014 în Brașov, dacă nu mă înșel!
Țara de origine: Ecuador
Importator: Tropical Fruit Company Olanda
Distribuit de: Kaufland
De ce se găsesc doar de sărbători? Pentru că e un soi pretențios, e scump, plantațiile nu sunt așa de mari, se exportă puțin și se vând greu. S-ar putea și ca recolta să fie sezonieră, iar dacă nu e așa, probabil prețul în restul anului ar fi de cam 100 lei kg. De sărbători clienții sunt mai mulți, vine Sfântul Crăciun (Nașterea Mântuitorului), totul trebuie să fie roșu și parcă ar pica bine să avem pe masă și niște banane roșii, nu? Acum se fac cadouri, e o idee de un cadou... Ce să-i dai unui copil ca și cadou? O banană, dar de ce să nu fie roșie? Sigur va face niște ochi mari și se va bucura!
Dacă e ceva ce n-am spus în articol și v-ar interesa, scrieți-mi mai jos, în secțiunea pentru comentarii și o să vă răspund!
NU UITA să citești pe blog și articolul despre bananele prăjite (plantain)!!!