POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Physalis fruct

Physalis fruct - Fructul gustos și aspectuos


Îți place articolul? 
Test realizat în: 05 martie 2015

Pe scurt:
Physalis (se pronunță "fisalis") peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în America de Sud, iar la noi mai poartă denumirea de Cătină incașă. Trebuie avut în vedere faptul că există mai multe soiuri, unele care cresc și în România (denumite păpălău) și care sunt toxice, chiar otrăvitoare. Astfel, se recomandă consumarea acestor fructe care se comecializează în magazine. Dacă le găsiți prin păduri (ori marginea drumurilor din România), să nu credeți că ați găsit physalis.
Dacă vă doriți să nu le mai cumpărați, aflați că se pot cultiva în ghivece și la tine în casă. Fructul va rodi dacă are lumină, căldură și e îngrijit. Atenție, fructul crește ca în niște tufe. Deci, în timp s-ar putea să nu-i ajungă ghiveciul! Cum nu am plantat niciodată, nu pot să mă pronunț exact cu privire la modul de cultivare. Se găsesc semințe atât în fruct cât și la magazine de specialitate unde puteți merge și vă explică dânșii exact tot ce trebuie să faceți pentru a mânca physalis din propria gospodărie.
Cum arată? Cum se mănâncă?
Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Precum rudele sale, fructul comestibil are culoare portocalie și este acoperit de o manta ca de hârtie creponată având un aspect asemănător lampionului chinezesc. E foarte aspectuos și atrage atenția în magazine. E de dimensiunea unei roșii cherry de culoare galbenă, are o pieliță cerată și lipicioasă, secționat are și niște semințe mărunte. Se consumă întreg fructul (mai puțin hârtia) și dacă puteți, le puteți și spăla înainte de consum. Chiar dacă sunt spălate, acea „secreție" de pe înveliș nu dispare. Nu sunt recomandate copiilor. Cam după vârsta de 1 an le puteți da și lor pentru că nu au întreg sistemul digestiv așa dezvoltat (cum nici vinete nu poți da copiilor, cum nici lapte de vacă atunci când are câteva luni ș.a.).


Cum se păstrează?
Nu sunt necesități speciale. De obicei se ține la frigider, dar eu consider că e o prostie să faci așa. Se vor strica mult mai repede! La temperatura camerei e cel mai bine să le ți, dar nu în pungi că mucegăiesc.
De ce să consumi physalis?
În primul rând pentru diversificarea mâncării care ajută la creșterea numărului de anticorpi și păstrarea unui echilibru al bacteriilor din organism deoarece, conform cercetărilor făcute, s-a constatat faptul că el conține vitamine din complexul B, B12 fiind rar întâlnită în alte vegetale. De asemenea physalis are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A , iar cantitatea de vitamina C este dublă față de lămâie. Fructele Physalis au un conținut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele pysalis conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoacizi esențiali.
Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vârstă. Acest fruct mai este utilizat în tratarea/prevenirea cancerului, a leucemiei, reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei.
Un al doilea motiv ar fi cel decorativ, pentru aspect îl poți cumpăra să decorezi un tort de exemplu sau să servești pe cineva cu un produs mai special.
Cum se alege physalis?
Datorită faptului că se comercializează doar la caserolă, nu prea ai cum să-ți alegi fructele. Poți doar să cauți caserolele cu fructe care nu au hârtia neagră. Cu cât e mai neagră, cu atât e mai vechi fructul și riscul ca să le cumperi mucegăite crește. Astfel, caută caserolele cu fructe care au un miros parfumat și fructe cât maj portocalii, dacă poți vedea asta. Mai trebuie să știi că ele rezistă destul de mult timp de la cultivare, chiar și 1 an de zile.
Extra info: http://www.realitatea.net/fresh-refresh-physalis-supranumita-si-catina-incasilor-floarea-lampion-plina-cu-vitamine_1585452.html

Caracteristici:
Miros: Cam ca de portocale 
Gust: asemănător cu cel al sucului de mere. Sunt dulci-acrișoare. Mai poți compara și cu gustul de tutti-frutti și mai ales cu cel de cireșe. Sunt destul de aromate.
Culoare: galben-portocalie
Aspect: fructe ovale, mici ca roșiile cherry învelite într-o hârtie creponată
Ambalaj: caserolă de 100 grame
Poze :
Concluzie:
Sunt bune fructele, îmi plac. Le-am nimerit bine, dar sunt micuțe. Nu te saturi. Nu sunt unele așa de excepționale cum se tot spune, doar aspectul este. Sunt dulci acrișoare și foarte zemoase. Cea mai bună comparație de gust este cea cu a cireșelor. Cu frișcă nu prea merg, devin grețoase. Consumate așa, sunt bune. Recomand măcar o încercare dacă nu sunt așa de vechi.
Nota: 9,50

De unde cumpăr physalis?
1. De la Kaufland
Preț: 3,99 lei în 4 mai 2015
2. Majoritatea hypermarketurilor și supermarketurilor.
3. SU MARKET Afumați (depozitul central de legume-fructe al țării)
Țara de origine: Columbia
Importator: Tropical Fruit Company Olanda