POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Tutoriale despre Garanția de 50 Bani RetuRO SGR la bidoane PET, doze, sticlă (reciclare, recuperare bani cash) și Campania Danone Tetra Pak & Penny - reciclare

Cum obțin garanția Ambalajelor cu Garanție (50 bani bucata)? Unde reciclez bidoanele? Îmi dă cash, bani în mână? Sunt obligați? Unde schimb voucherele de garanție? Unde reciclez bidoanele, sticlele fără garanție? Unde reciclez Tetra Pak? Cât ține Campania Danone-Penny Tetra Pak?


Îți place articolul? 
Clipuri realizate în: 05 februarie 2024 și 08 februarie 2024
Articol scris în: 10 februarie 2024

Garanția 0,50 lei 50 bani RetuRO SGR cash la bidoane, doze, sticle (ambalaje cu garanție)
Pe scurt:
Cine îmi dă garanția (cash) înapoi? Returo SGR? Cum recuperez garanția cash? Unde duc bidoanele cu garanție? Cash sau voucher? Dar tetra pak? Unde recuperez cash garanția RetuRo SGR? Unde reciclez ambalaje cu garanție? Cât e garanția? 50 bani - 0,50 lei? E legal să refuze plata cash? E legal să refuze preluarea? Îmi trebuie bon? Toți trebuie să mi le primească? Ce magazine trebuie să fie în programul de reciclare? - sunt nenumăratele întrebări apărute odată cu apariția Sistemului Garanție Returnare: 50 bani (0,50 lei) ambalajul PET, doză sticlă între 0,1 litri - 3 litri, garanție. Astfel, eu am decis să mă documentez, fiind și reciclator activ de pe vremea când era Sigurec (apasă aici) și am continuat s-o fac când a apărut PETrică, apoi cu Selgros și Auchan (au avut -Selgros- sau mai au campania de reciclare a celor fără simbolul „Ambalaj cu garanție) la care am mai adăugat recipientele Tetra Pak odată cu apariția Campaniei Danone-Penny, care s-a prelungit până la sfârșitul lunii februarie 2024 (click aici). Știți bine că eu consum multe ambalaje; adică fac multe recenzii și implicit apar multe ambalaje pe care prefer să le reciclez, fiind o persoană relevantă pentru acest subiect. Mai reciclez și baterii, becuri, fiind campanii ba la Penny, ba la Hornbach, ba la ambii. Ar mai fi uleiul de reciclat la Auchan, Carrefour; ei îl mai colectează și oferă la schimb alt ulei sau detergent de vase etc. Luând în considerare toate acestea, am zis că ar fi bine să fac aceste clipuri despre garanția apărută pe 30 noiembrie 2023 în România și iată ce a ieșit (te rog să privești clipurile până la final, sunt mai multe ponturi, explicații și despre reciclarea Tetra Pak):
Sponsored ADS:

Prima parte este aici, vizionează până la final, te rog (nu uita să te abonezi la canal și să activezi notificările apăsând clopoțelul):
A doua parte este aici (nu uita să te abonezi la canal și să activezi notificările apăsând clopoțelul):

Pe mine mă mai găsești aici, pe toate platformele: linktr.ee/manChiTV (te aștept!)

Reciclează orice Tetra Pak și primești Activia de băut gratuit. Sursa: https://sustenabilitate.penny.ro/campanii/
Reciclează orice multiplu de 5 Tetra Pak și primești Activia de băut
gratuit. Sursa: sustenabilitate.penny.ro/campanii/
Produsele Tetra Pak primite în schimbul a 5 ambalaje goale, curate, cu logo Tetra Pak, sunt (unul la alegere după regula: 5 Tetra Pak reciclat - 1 iaurt primit gratuit, în limita stocului disponibil și de aici multiplu 5 Tetra Pak reciclate - 2 iaurturi gratuite):
- Activia iaurt de băut căpșuni-kiwi 320g;
- Activia iaurt de băut cereale integrale și fructe de pădure 320g;
- Activia iaurt de băut cu fibre 320g;
- Activia iaurt de băut cu zmeură-rodie 320g. 
Codul pe care casierul trebuie să-l bată ar fi: 860 (de obicei se scuză că nu știe codul și nu-ți dă. Neapărat le vor lună de curate. De n ori m-a trimis cu ele acasă, de și le-am spălat. E bine să știi asta! Le periez acum cu periuța de dinți să nu mai aibă ce comenta. De multe ori mi le și miroase.).



Actualizare 08 aprilie 2024 (am testat pe 07 aprilie 2024 și se pare că a apărut din martie 2024 informația): S-a prelungit până în 28 februarie 2025, în toate magazinele Penny din România. ulterior, vedem ce se mai decide. De principiu, va fi activă posibilitatea de a recicla cu recompensa amintită la Penny, până în 28 februarie 2025, așa cum se vede și în fotografia din stânga.





Legea SGR este: Hotărârea 1074/2021. Câteva aspecte importante pe care le-am descoperit acum în lege (vezi aici sursa): „(1) Prin excepţie de la prevederile art. 27 alin. (4), SGR nu se aplică produselor exportate, comercializate în magazine tip dutyfree şi celor care se comercializează în mijloacele de transport internaţional.

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 6 alin. (1) lit. h) -k), comercianţii care fac disponibile pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje SGR exclusiv prin intermediul unor platforme online nu au obligaţia de a organiza puncte de returnare.

(3) Comercianţii HoReCa au obligaţia să perceapă garanţia de la consumatorii finali pentru produsele în ambalaje SGR consumate în afara structurii de vânzare şi să nu perceapă garanţia pentru produsele în ambalaje SGR consumate la locul structurii de vânzare.

(4) Ambalajele SGR ale produselor consumate la locul structurii de vânzare a comercianţilor HoReCa vor fi preluate şi gestionate de către administratorul SGR în cadrul sistemului de garanţie-returnare în aceeaşi manieră cu cele colectate din cadrul punctelor de returnare.

(5) Comercianţii HoReCa nu au obligaţia de a organiza puncte de returnare şi nu li se va plăti de către administratorul SGR tariful de gestionare.

(6) Prin excepţie de la prevederile art. 6 alin. (1) lit. h), comercianţii care fac disponibile produse ambalate în ambalaje SGR către consumatorii finali exclusiv prin intermediul automatelor nu au obligaţia de a organiza puncte de returnare.

(7) Comercianţii având structuri de vânzare cu o suprafaţă mai mică de 200 mp care nu îşi organizează propriile puncte de returnare îşi vor îndeplini obligaţiile de organizare a punctelor de returnare prin asociere cu alţi comercianţi care au structuri de vânzare cu o suprafaţă mai mică de 200 mp sau prin acord de parteneriat cu UAT/ADI potrivit prevederilor art. 8.

(8) În situaţia prevăzută la alin. (7), distanţa până la punctul de returnare realizat nu poate fi mai mare de 500 m faţă de fiecare structură de vânzare a comerciantului din acordul de parteneriat, pentru structurile de vânzare din localităţi rurale, respectiv 150 m pentru structurile de vânzare din localităţi urbane.



Pont suplimentar:

Extra beneficii reciclare cu Act for Good Carrefour - 5 lei
sursa: carrefour.ro/corporate/servicii-utile/reciclare
Doar cu Act for Good primești un bonus la Carrefour (La 10 ambalaje reciclate poți debloca un extra voucher în valoare de 5 lei.). Încă nu au dat drumul, dar reclamă pe site-ul lor fac aici: https://carrefour.ro/corporate/servicii-utile/reciclare
*pentru act for good (cardul de fidelitate Carrefour) am o invitație cu un voucher aici: 1IYG9FX4HM

Actualizare 15 februarie 2024: pe 13 februarie 2024 au dat drumul la meniul despre care vă ziceam cu extra voucher, am făcut proba și nu am primit cei 5 lei în plus la cei 5 lei garanție pentru cele 10 ambalaje 10 SGR. Am contactat echipa de suport Carrefour și pe 15 februarie 2024 am primit răspuns că s-a încheiat campania (care nici n-a funcționat vreo zi în ultimele 2 luni, deși era campania ca în captura de mai sus pe site) și au eliminat informația de pe site-ul menționat mai sus ☹️. Acum scrie că vor fi pe parcurs bonusuri și să urmărim aplicația... Deci, de urmărit dacă într-adevăr vor da vreun extra voucher/bonus ceva, cândva.




Alte link-uri utile:

-Nu intră în SGR borcane, ambalaje de lapte, conserve etc.-