POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Fructul de cacao [review]

Fruct de cacao - informații generale și recenzie


Test realizat în: 01 ianuarie 2016

Pe scurt:
Toată lumea știe ce este cacaoa, însă puțini știu din ce se face. Ei bine, ea provine din fructul de cacao care nu este deloc amar cum ar trebui să credeți! El este efectiv un fruct cu o „carne” comestibilă albă, iar pudra aceea din plicuri pe care o știți voi nu este nimic altceva decât sâmburii (un fruct are cam 20-40 la număr) acestui fruct uscați la soare (sau industrial) și măcinați. De asemeni, ce nu se mai știe prea bine este că acest fruct crește în arbori. Altfel, despre beneficii n-ar trebui să mai vorbesc și nici despre cine are voie sau nu să consume acest fruct deoarece aceste considerente sunt bine cunoscute de la pudra de cacao. De menționat mai este și perioada existenței lui, care este una continuă, dar și locația de proveniență: bazinul Amazonului și America Centrală și crește în arbori cu înălțimi cuprinse între 4 și 5 metri.
De avut în vedere mai este și lucrul acesta: fructul de cacao e un bun laxativ și dezintoxicant intestinal. Proprietăți benefice are destul de multe cum am spus și chiar mai bune decât cacaoa pudră care este procesată, astfel că, dacă doriți să aflați exact ceea ce conține fructul și se pierde prin procesare, vă recomand să accesați acest site, dar să nu-l părăsiți nici pe al meu până nu vedeți toată recenzia → retetecugust.com ← !

EXTRA INFO de la fața locului → vulpitacalatoare ←

Despre cultivare se știe că arborele de cacao se dezvoltă bine doar în zone calde, unde preferă soluri fertile, umede și bine drenate, însorite. Ca și interdicții, pe lângă cele avute față de pudră, se mai pot menționa:
  • Cacaoa le poate produce migrene persoanelor care nu tolerează substanța
  • Apelați la medic înainte de a consuma cacao dacă urmați un tratament cu inhibitori de antidepresive și teofilină.
  • Nu consumați cacao dacă suferiți de boli inflamatorii ale intestinului sau de boli cardiace.
Beneficii medicinale:
Deși este priviă în general doar ca aliment delicios, cacaoa este și un tonic - se pare că ridică nivelul serotoninei și al endorfinelor în creier, cu efect de creștere a dispoziției. Boabele de cacao conțin antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă și ridurilor. Studii japoneze au demonstrat capacitatea antioxidanților de a inhiba oxidarea periculoaselor lipoproteine cu densitate mică, ce cresc riscul bolilor cardiace. Flavanoidele din cacao îmbunătățesc și funcționarea sistemului circulator.
În 2000, cercetatorii americani au arătat că ei combat formarea cheagurilor de sânge și au efect anticoagulant. Acțiunea antiinflamatoare a procianicinelor a fost ilustrată de un studiu publicat în Journal of Nutrition.
Folosit extern, untul de cacao este recomandat ca tratament pentru pielea aspră, ragade mamare și pentru buze crăpate.

Cum crește:
Frunzele arborelui de cacao sunt roșiatice când apar, apoi la maturitate sunt mari și verzi în totalitate, nu sunt comestibile, conțin un lichid lăptos, cremos cu gust iute, picant și neplăcut.
Florile cresc direct pe trunchi și pe ramurile mai groase, au potirul roz, alb sau galben sunt mici, iar polenizarea este făcută de niște musculițe mărunțele.
florile arborelui ce cacaoarborele de cacao
flori arbore cacao și arborele










Cum se alege? Când e copt?
Fructul, păstaia este oval la început are culoare verzuie, iar la maturitate își schimbă culoarea în funcție de specie, de la galben, portocaliu - roșcat, până la arămiu și poate ajunge la o jumătate de kilogram. Eu l-am luat pe cel mai arămiu, maroniu și mai moale considerând că acesta e mai copt, mai bun și poate mai dulce spre amărui. Din el crud se consumă doar pulpa. Semințele conțin o concentrație mare de cafeină, deci de aceea trebuiesc prelucrate pentru a scoate pudra sau trebuiesc lăsate la soare să se usuce (asta în zonele în care temperaturile sunt mereu mari, ridicate). Legat de păstrare, pulpa va ține și ea o vreme la frigider, dar nu foarte mult. Cel mai bine este a fi consumată în maxim o zi, dacă și aroma e plăcută, e copt, vă place.

Cum se desface?
De asemeni, fructul se poate tăia foarte ușor cu un cuțit, cel puțin la mine a mers!

Caracteristici:
Miros: nimic din el nu are
Gust: ușor acrișor miezul, dar destul de fad. Poate și puțin amărui e. Cel mai bine seamănă gustul cu coaja de arahide (arahide prăjite în coajă). Sâmburele e amărui că am gustat și din el; e exact precum e pudra de cacao, dar mai plăcută aroma și cu mai multe proprietăți nedistruse
Culoare: albă, ca la litchi
Aspect: interiorul ușor straniu; nu știu cu ce l-ași putea asemăna. Cred că am găsit: boabe de fasole fierte. Coaja e cleioasă, dar nu-i bună de consum. N-am idee ce se poate face din ea.
Gramaj: al meu a avut 296 grame, însă maximul poate fi și de aproximativ 3 kilograme
Consistență: miezul e asemănător cu cel de la litchi, cam așa e de cremos și de tare.

Poze :

informații nutriționale, ce fac cu el, cum se mănâncă
mărime
cum se taie
sectiunea pastaia păstaia
păstaia
sambure cacauao ciocolata amruie
sambure cacaoua ciocolata
Concluzie:
Un fruct bun care la mărimea mea nu prea ai ce mânca din el, dacă nu faci cacao din el. Coaja e destul de groasă și cum m-am gândit inițial... fructul acesta maro e cel mai bun, cel mai copt. Cu ciocolata amăruie nu știu cât seamănă. E poate cea mai agreabilă cacao posibilă, practic ai cam putea mânca precum ai face-o cu lingurița pudra dar în cantități mai mari. Totuși, eu nu recomand să consumați sâmburii așa, doar pudră și după ce sunt uscați bine! Așadar, încercați măcar odată! Totuși, mai utilă mi se pare în cazul meu direct pudra sau ciocolata gata făcută.
Nota: greu de apreciat. Nu m-a deranjat cu nimic, e ceva bun

De unde cumpăr fruct de cacao?
1. MEGA IMAGE Concept Store
Preț: 79,90 lei KG în 3 decembrie 2015 - Țara de origine: Vietnam
Foto: Marius Tudosiei @ Sănătatea în Bucate








2. Selgros cash & carry
Preț: 74,69 lei KG în 28 noiembrie 2015 (foto mai sus, la poze)
3. Carrefour pentru perioada 07 decembrie - 14 decembrie 2015
Preț: 74,99 lei KG în 07 decembrie 2015, 34,99 lei în 13 decembrie 2015 - 10,36 lei fructul meu (foto mai sus, în articol)
Țara de proveniență: Necunoscută
Importator: Necunoscut