POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Persimmon, kaki sau sharon

Kaki, sharon și persimmon - trei fructe care înseamnă același lucru

gust, culoare, de unde cumpar, pret, cum se taie, mananca
Pe scurt:
Cum prin magazine l-am văzut adesea denumit kaki, așa l-am reținut. Însă am fost surprins să aflu dintr-un clip pe youtube că el se numește persimmon. Mai exact are 3 denumiri uzuale: persimmon, kaki și sharon. Se pare că cea principală e persimmon și dacă e căutat pe google sub celelalte denumiri, se va găsi mai greu. Despre fructe exotice am mai vorbit pe acest blog. Am în jur de vreo 10-15 recenzii cu ele, dar de acesta n-am mai vorbit. De mâncat am mai mâncat, dar nu mai rețin exact gustul, însă știu că mi-a plăcut! Acest fruct reprezintă o alternativă excelentă pentru dulciurile nesănătoase. Se poate utiliza fără probleme și la prăjituri ori în sucuri și salate de fructe.
Ce e un persimon/kaki/sharon? 
Deși seamănă cu o roșie, el e un fruct comestibil și dulce. Provine din țările exotice, dar se face și în Spania. În România se vinde doar la bucată, iar prin luna noiembrie se umplu hypermarketurile cu zeci de lăzi cu acest fruct, prețul scăzând de pe la 5 lei bucata, la 1.5-2 lei bucata. Se găsește cam pe tot parcursul anului aducându-se de prin Israel și Iran, iar atunci el costă 5 lei bucata și e tare ca o piatră. Nu sunt sigur dacă se face tot timpul anului sau dacă e sezonier. Originea fructului este cea Chineză și în general e specific zonei Asiatice (China, Japonia, Coreea). Fructul, deși seamănă cu o roșie, crește în pomi. Pomii au flori și din flori apar apoi fructele. Copacul de kaki are o creștere lentă și ajunge la o înălțime de 10 metri. Frunzele sunt căzătoare și au formă eliptică sau ovală. Copacul produce fructe după 7–8 ani. Deși poartă și numele de kaki, fructul nu are acea culoare; deci nu știu de ce poartă și acest nume.
Cum îl alegem?
Fructul copt e portocaliu, deși se pare că sunt bune și cele mai galbene. Dacă nu e tare ca un bolovan, e semn că e copt și dacă mai e și portocaliu... E perfect! N-am luat niciodată fructe necoapte, deci nu știu dacă îl puteți achiziționa "verde" și să se coacă în casă. Ideal e să nu aibă nici pete și când se strică se vede prin el din exterior asta. Dacă e foarte moale, e semn că e stricat.
Cum se mănâncă/taie?
Nu e mare filosofie. N-are coajă prea groasă. Coaja se poate mânca, dar nu recomand (cine știe cine a mai pus mâna pe el, ce chimicale mai are pe coajă ș.a.; nu-l poți spăla cu detergent). Coajă e impropriu spus, căci ea e defapt o pieliță (ca și la roșie). E subțire și fructul se taie foarte ușor cu un cuțit sau se poate rade ca la măr (există acele cuțite speciale de decojit). Altfel, mai aveți nevoie de o linguriță sau de o mână. Un clip inspirațional poate fi urmărit aici.
*Frunzele nu se mănâncă!
Ce beneficii aduce consumul lui?
Cum nu vreau să vorbesc în necunoștință de cauză, vă recomand să citiți aici.
Caracteristici:
Miros: cam fad și puțin asemănător cu o piersică
Gust: o combinație între caisă și pară, iar mai exact... gustul de cherimoya. E dulce.
Culoare: galben-portocaliu (miezul, la fel și coaja)
Aspect: fruct cu coajă foarte luciosă (o pieliță), cerată. Miezul este galben-portocaliu și se oxidează foarte repede, se înnegrește. Seamănă cu o piersică la aspectul miezului. Miezul este făinos și are un fel de microsemințe, de la ele se înnegrește după tăiere.
Semințe: da, dar al meu a avut două foarte mici. De obicei nu prea are semințe.

Poze :

gust, culoare, de unde cumpar, pret, cum se taie, mananca
gust, culoare, de unde cumpar, pret, cum se taie, mananca
gust, culoare, de unde cumpar, pret, cum se taie, mananca
gust, culoare, de unde cumpar, pret, cum se taie, mananca
gust, culoare, de unde cumpar, pret, cum se taie, mananca
Concluzie:
Are cam toate caracteristicile unei caise, dar e persimon/kaki/sharon. De asemeni, are și multe din caracteristicile unui fruct cherimoya. Are și mult zahăr (fructoză), dar nu e grețoasă. Am găsit un fruct copt, deci dacă e ca al meu, va fi bun. Îmi place! Dacă aș fi antreprenor, aș face o ciocolată cu persimmon/kaki/sharon. Ar fi genială!
Nota: 10. Recomand, dacă e coaptă!

De unde cumpăr kaki/persimmon/sharon?
1. Auchan, Carrefour, Kaufland, LIDL, MEGA IMAGE, Elgros, METRO, XXL Mega Discount, BILLA
Preț: 1,90 lei la Auchan în 27 octombrie 2014; până în 2,5-3,5 lei în celelalte magazine, bucata.
2. SU MARKET Afumați; fruttafresh.ro
Țara de origine: Spania (pentru fructele din Auchan și Carrefour).

Îți place articolul? 
Test realizat în: 28 octombrie 2014

3 comentarii: Leave Your Comments

  1. Pare mai repede un kako mela. Kaki.ul nu e stricat cand e moale; exact in starea aceasta e recomandat spre consum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, dacă e prea moale, i se schimbă gustul, duce spre ceva stricat. Întradevăr trebuie să fie mai moale, dar când devine de o culoare spre maro și e foarte moale, nu cred că mai e bun de consumat. Altfel, se oxidează foarte repede. Iar acea denumire, e cea din italiană se pare. E de reținut că și așa se mai numește

      Ștergere
    2. Denumirea de Kaki vine [nu din "italiana"] de la "Persimmon" si "Birth", adica locul de nastere a fructului Persimmon si exista ca district in Japonia. Amanunte se pot vedea aici https://www.youtube.com/watch?v=S3NTS4oH9sw

      Ștergere

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!