POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

feijoa, guavasteen, acca, ananas guava [review]

Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}


Test realizat în: 27 decembrie 2015

feijoa 3
Pe scurt:
Feijoa, cunoscută și sub numele de ananas Guava, Acca sau Guavasteen, este un arbust peren sau un arbore mic, de 1-7 metri înălțime. Planta provine din zonele înalte din sudul Braziliei, din părți ale Columbiei, din Uruguay, Paraguay și nordul Argentinei. Denumirea științifică este Acca sellowiana. Actualmente Se cultivă și în Azerbaijan, Georgia și Noua Zeelandă, dar și în România de către unele sere sau pasionați. Acesta a fost adus și crescut în Europa în secolul 19 și sa extins în locuri diverse, precum India, Caraibe, și Scoția. Culturile de feijoa sunt, de asemenea, cultivate în prezent în California. Noua Zeelandă, țara care a făcut o tradiție din cultivarea feijoa, exportă fructe în Statele Unite, Japonia, și în întreaga Europă de Vest.

Planta rezistă până la -10grade celsius, deci poate fi cultivată și în România, dar ținute seama de climatul specific dezvoltării și vieții lui, va trăi. Copacul creste cel mai bine în climate cu veri ușoare și necesită ierni reci, pentru a da roade. Ca și decorațiune, cred că oriunde în lume poate fi cultivat.

Recenzie guava → http://bit.ly/1oTtRb9 click aici

Fructele coapte cad uneori singure din arborele-tufă, iar cel mai bun e cel cu o culoare verde relativ închis și mai moale la palpare. Exact ca la guava albă. Ca și aspect, seamănă cu unii castraveți când e tăiat, dar și la exterior. Totodată, interiorul e aproape identic cu guava albă. Fructul se coace toamna, este verde și este de mărimea și forma unui ou. În Brazilia, apar pe piață de la sfârșitul lunii martie și sunt disponibile până în luna iulie. În Noua Zeelandă, sezonul lor dureaza în perioada martie-iunie. În hypermarketuri se găsește pentru niște perioade mai lungi din an. Are un gust dulce și aromat. Pulpa este suculentă. Fructul când este copt poate fi cules și din pom, dar înainte de a se învineți. Fructul feijoa are un miros distinctiv. Substanța chimică metilul benzoat miroase puternic a feijoa și aroma fructului este cauzată în mare parte de aceasta și de alte substanțe chimice înrudite.

Cum se consumă?
În Noua Zeelandă la tocană într-o oală cu zahăr și se servește cald cu înghețată de vanilie în timpul iernii. Din feijoa se poate stoarce și zeama și consuma ca atare. Cum seamănă cu guavele, cam aceleași lucruri se poate face ca și cu acelea. E un fruct popular mai ales în Noua Zeelandă, a început să se cultive intens în anumite grădini și chiar în Scoția unde-i destul de frig și planta dă roade, dar doar odată pe an deoarece la -11 grade mugurii se distrug. Fructul copt cel mai bine se distinge prin tăiere, atunci când miezul devine moale, gelatinos, suculent fără vreo tentă de cafeniu deoarece atunci e trecut și nu mai e bun de consum, poate chiar să creeze niște efecte nedorite sănătății. Se mănâncă doar partea aceea cu tot cu semințele mici, iar coaja se aruncă, spre deosebire de cea de la guava care-i comestibilă. Uneori se mai consumă și pielița (în special în Asia) care e amară, dar eu nu recomand asta!

          Fructele Feijoa pot fi plasate în salate, deserturi și chutney-uri*, în budinci, prăjituri și plăcinte. Ele mai pot fi folosite în diverse rețete ca un substitut pentru mere. În Noua Zeelandă, fructele pot fi găsite ca aromatizante în iaurt, înghețată și băuturi răcoritoare, în timp ce brazilienii îl foloseasc în conserve. Feijoas este, de asemenea, folosit pentru a face vinuri în Asia sau sucuri și cidru în Noua Zeelanda. Petalele din feijoa au și ele o utilitate: salatele deoarece sunt dulci și așa crude pot fi folosite acolo.
*Chutney este un termen britanic, împrumutat din limba hindi (“chatni” înseamnă “a pisa”, sau “a zdrobi”), care denumeşte un preparat picant, folosit ca acompaniament al unui fel principal. Mai pe româneşte, este un fel de sos gros, sau pastă, folosit la asezonarea cărnii şi a legumelor, căci are un gust dulce-sărat-acrişor-picant, extrem de plăcut şi de interesant.
Cine poate consuma feijoa?
Consumului de fructe Feijoa nu are efecte adverse cunoscute asupra sănătății umane. Mamele gravide și copii pot mânca în condiții de siguranță acest fruct, spun medicii și cercetările făcute.

Cum crește?
feijoa_sellowiana
Sursa: plantemania.ro (au și vânzare și EXTRA INFO)

Cum se păstrează?
Dacă fructele sunt luate coapte, în două zile la temperatura camerei se strică. Dacă nu sunt consumate în curând, fructele ar trebui să rămână în interiorul frigiderului pentru până la 1-2 zile. Totuși, în congelator ele pot păstra în siguranță pentru câteva luni.


Beneficii, valori nutriționale:
Deși Feijoa nu este deosebit de cunoscut pentru calitățile sale medicinale, fructele sunt uneori folosite ca un ajutor digestiv și ca exfoliant cosmetic, pielea având proprietăți antibacteriene. Se mai studiază și proprietățile lui antiinflamatorii, observându-se că are cele mai puternice efecte anti-inflamatorii alături de mure. De asemeni, feijoa este un bun antioxidant.

text tradus cu google translate

 

Caracteristici:
Miros: exteriorul o combinație între lămâie și cuișoare, asemănător cu medicamentul cremă vietnameză. Interiorul: tot a canfor
Gust: dulce amărui, un amărui cam ca de camfor. Mai amărui e miezul spre partea cojii
Culoare: alb interiorul, verde exteriorul
Aspect: interior e un fruct suculent, asemănătoare unele cu castravetele
Gramaj: nu pot estima cam câte grame are un fruct. Probabil vreo 50 grame, 100 grame 
Consistență: fruct moale, spre pastă; e cremos

Poze :

Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}

Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}

Feijoa - Acca sellowiana, ruda guavei, deci și a mărului prin alianță {review}
fructul 2, nu-i bun, necopt!
Concluzie:
Așadar, un fruct bunicel, dar cred că tot guavele sunt mai bune (poate nici așa de coapte n-au fost astea). Nu e ceva fascinant precum a fost jackfruit sau salak, dar e un fruct bun, plăcut, dacă mijlocul e așa gelatinos (pentru mine, însă mama zice că-i aproape oribil deoarece persistă după masticație aproape instant o aromă de canfor, deci cum se zice că e răcoritor, aici nu se minte). Seamănă puțin cu guavele la consistență, în rest aroma e specifică. Poate o să mai cumpăr, dar nu mă dau în vânt după ele. Doar când voi vedea jackfruit sau salak mi se vor mări pupilele după ultimele teste făcute. Altceva, recomand să vă luați fructele cât mai voluminoase ca să aveți cât mai mult miez și de la origine pentru că la noi se pare că nu prea s-au adus fructele cele mai bune, mai coapte, mai mature.
Nota: 8
canfor-cremă vitenameză/chinezească

De unde cumpăr feijoa?
1. Carrefour hypermarket România - perioada 07-14 decembrie 2015
Preț: 5,99 lei inițial bucata, 2,49 lei în 13 decembrie 2015 la Brașov. Eu l-am luat la 2,49 lei bucata
Țara de origine; Necunoscută
Importator: Necunoscut

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!