Curuba - fructul denumit și: banana pasionfruit, banana poka, curuba de Castilla, curuba sabanera blanca, taxo, parcha, tumbo, tumbo del norte, trompos sau tintin
Test realizat în: 23 decembrie 2015
Curuba este un fruct nativ din regiunea andină a Bolivia, Peru, Columbia și Venezuela. Cultivarea acest fruct a devenit populară în ultimele două secole. Acum este destul de frecvent cultivat în gospodării, precum și pe o scară comercială în America de Sud în special Columbia. De asemeni, se vinde cu regularitate pe piețele locale. Curuba poate crește oriunde, se descurcă foarte bine în sălbăticie, rezistând minim 2 ani acolo. În jurul ei nu pot crește alte plante parazite, face multă umbră ca într-o pădure extinzându-se precum vița de vie sau hălăciuga și de aceea este utilizată pentru forțarea cultivării fructului pasiunii violet în unele zone, acela fiind mult mai pretențios zonei cu climat mai rece și cu aceasta se poate altoi.
Mai multe despre acest fruct...
Ce se consumă și cum? Doar miezul cu sâmburii; coaja se aruncă. Se taie exact cum vedeți în imaginile de mai jos, pe lung. Un fruct se poate folosi pentru a face gemuri, jeleuri, creme înghețată, deserturi și băuturi cocktail, gelatine. În Columbia se mai face și o băutură delicioasă, un suc denumit: „sorbete de curuba”. Chiar și un vin se face în unele locuri. Este o plată puțin pretențioasă; rezistă și la -5°C, deci s-ar putea cultiva și-n România, dar înflorirea ei se pare că apare doar la tropice - nu știu de ce. Curuba propagă prin semințe și butași
Valori nutriționale (pentru 100 grame „pulpă”): lichid 92.0 g, proteine: 600 mg, carbohidrați 6,3 g, minerale 700 mg, calciu 4 mg, fosfor 20 mg, fier 0,4 mg, riboflavină 0,03 mg și niacină 2.5. Este o foarte bună sursă de vitamina C, 70 mg în 100 g de pastă. Curuba este o sursă bogată de fibre alimentare, vitamine: C, A și B3 și minerale: cum ar fi fosfor, calciu și fier.
Beneficii: Curuba stimulează apetitul, facilitează digestia, îmbunătățește sănătatea pielii și activitatea sistemului nervos central. De asemenea, ajută la sinteza hemoglobinei și reglează afectarea coagulării sângelui. Curuba este un fruct diuretic, antiseptic, reduce presiunea arterială și este un fruct recomandat mai ales celor cu probleme stomacale și intestinale. Reduce și problemele hepatice și de rinită.
Disponibilitate: depinde de climat, ea produce fructe tot anul sau sezonier (pe înaltele culmi, la mama natură, la origini). O plantă începe să fac fructe după doi ani de la cultivare, media fiind între 2 și 6 ani., iar minimul de fructe este de 50 per an per plantă.
Poze:
Miros: înspre castraveți și poate ceva între lămâie și portocală
Gust: dulce-acrișor, mai mult dulce dacă nu spargi sâmburii și ușor asemănător cu granadilla; totodată, seamănă cu rujincănele dacă spargi sâmburii care-s foarte acrii. De asemeni, aroma e una specifică și poate ușor asemănătoare cu fructul pasiunii care e și el acrișor, dar mult mai aromat, mai spre dulce în comparație cu curuba.
Culoare: portocalie spre maro, exteriorul e moale, deși ar fi trebuit să fie mai galben, atunci fiind clar copt
Aspect: ca de bărcuță, când e secționat. Cu o banană nu mi se pare să semene la ceva; poate doar la partea aceea de făină, dând și acesta o astfel de senzație. Doar cu baby banana seamănă.
Consistență: poate puțin mai zemoase față de passion fruit mov și cu ceva mai mult miez care se desprinde mai greu de pe „degete”
*Fructul pasiunii l-am primit de la MicroFruits SRL Brănești; de asta tot apare în ultimele recenzii și când fac recenzii la fructe asemănătoare (maracuja, curuba), iar cum am mai multe, am putut să tot tai să vă arăt diferențele.
PRODUSE ASEMĂNĂTOARE:
- fructul pasiunii → http://bit.ly/1pZVSNh
- granadilla → http://bit.ly/1v1e3pX
- maracujá → http://bit.ly/Maracujá-recenzie-galben-review
Concluzie:
Un fruct bun, dar cel mai bun fruct dintre rudele lui rămâne tot passion fruit mov și poate și mai bun e granadilla. Făcând așa o scară de clasament de la dulce la acru, ea ar fi următoarea: granadilla, fructul pasiunii violet, curuba, maracuja. Totuși, mie-mi place și acesta și vi-l recomand și vouă mai ales atunci când e complet galben (dacă mai e și de la 2000m altitudine) și când poate e un mai mare deliciu. Dacă nu spargeți sâmburii la masticație, vă veți bucura de un fruct bun. Așadar, place, recomand!
Nota: 10
De unde cumpăr curuba - banana passionfruit?
1. Carrefour hipermarket Brașov, București (Orhideea, Băneasa)
Preț: 0,99 lei bucata la Orhideea în 12 decembrie 2015 - 6,99 lei pe 07 decembrie 2015 la Brașov, bucata; indisponibil momentan
Importator: MicroFruits SRL
Țara de origine: Necunoscută
Extra info:
→ https://www.pinterest.com/pin/438749188668707231/
→ http://www.softschools.com/facts/plants/curuba_facts/1836/
→ http://www.fruitipedia.com/curuba_Passiflora_mollissima.htm
→ https://klausen1976.wordpress.com/2010/04/14/curuba-test/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!