POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Cherimoya / Anonna


Îți place articolul? 
Test realizat în: 27 noiembrie 2014

Cherimoya - un fruct exotic de care poate n-ai auzit

annona, anona
Pe scurt:
Anul trecut am avut prima experiență cu acest fruct (cherimoya/annona). Am luat două bucăți și mi-au plăcut, dar atunci nu aveam blog și nici aparat foto să imortalizez. Fructul este unul chiar exotic, deși se pare că s-a aclimatizat zonei Spaniei. Fructul crește în copaci și face fructe cu arome cu proporții de arome diferite (ba mai mult de pară, ba mai mult de banana, etc). E un fruct sezonier, se pare. Mai e și greu de transportat fiind foarte fragil! Cum l-am găsit iar pe piață, am zis că e obligatoriu să-l iau! Foarte multe informații în limba română n-o să găsiți, deci nici eu nu știu foarte multe despre el și o să mă rezum doar la cum se taie, cum se alege, cum se mănâncă și cum e el acum (caracterizare).
Cum se alege și păstrează? 
Fructul copt e verde ca o pară verde. N-o să găsiți fructe de altă culoare! El e mereu verde, dar devine puțin maro când se coace. Fructul copt are pete pe el maronii și e mai moale. Cel necopt e beton la atingere! Practic, prin atingere îți dai seama dacă e copt.
Nu prea ai cum să-l păstrezi deoarece e foarte fragil și perisabil. Odată luat copt, trebuie consumat cât mai repede!
Cum se mănâncă și cum se taie?
Se taie în jumătate din orice poziție. Recomand totuși să o faceți cum vedeți în pozele de mai jos. Se ia o linguriță se se mănâncă doar miezul cel alb (sau mai maroniu dacă se strică). Se aruncă coaja (care e puțin piperată) și sâmburii (dacă îi zdrobiți și mâncați sunt cel puțin 70% șanse să vă cauzați moartea) și eventual ”cotorul” (se vede în poze că are o codiță de care se trage și se scoate cotorul). Cele două (coaja și sâmburii) sunt cu o toxicitate destul de ridicată și odată înghițite, vă pot creea probleme (cum am zis, chiar și moartea în cazul sâmburilor).





La ce se poate folosi?
La orice se folosește și o pară. Cred că și vin se poate face. În Spania e o rețetă dedicată acestui fruct și se face cu alcool. Fiind și foarte zemos, sucurile sunt sigur că sunt foarte delicioase!
Caracteristici:
Miros: nu pare să aibă niciun miros exteriorul, interiorul miroase a mere coapte din plăcintă
Gust: foarte dulce, puțin făinos și foarte parfumat! Nu se compară cu cel luat anul trecut! E genială! Seamănă cu o banană de 4 ori mai dulce, parcă e o banană cu aromă sintetică, mai are și un pic de gust de pere. Oricum, e greu de descris gustul! E unic și foarte bun! Seamănă și cu para, fiind la fel la aspectul miezului, dar mult mai moale și e făinos ca para; cred că mai seamănă la gust și cu mangostanul! E un gust ca de prăjitură! N-am cuvinte! Am nimerit cel mai bun fruct și cel mai bun cherimoya!
Culoare: miezul este alb, fructul verde, iar sâmburii negri
Aspect: semiovală cu coajă pufoasă cam ca la caisă și cu un aspect al cojii ce seamănă cu niște solzi de reptilă (crocodil???)
Greutate: variabilă, ajung cam până la aproape 1 kg o bucată. La peste 1 KG ajunge Graviola, care e din aceeași specie. Am băut acum un an și jumătate suc din aceasta, era mai oribil, dar nici rău nu era.
Poze :
annona, anona
annona, anona
cum se taie
annona, anona
annona, anona
cum se mananca
Concluzie:
E excepțional cherimoya/anona aceasta! Nicio bomboană și nicio prăjitură nu poate fi mai bună! Recomand consumarea fructului ca atare și alegerea celui care e foarte moale la atingere și care nu are foarte multe pete pe el, dar să aibă! Mai recomand și ca fructele să fie cât mai mari ca să ai ce mânca (chiar dacă crește mărimea și numărul sâmburilor)! N-am ce-i reproșa. Merită prețul atât de mare! Atenție, se strică repede și se oxidează în 5 minute! Totuși, cel mai mult seamănă la gust cu bananele! Nu cred că am mai întâlnit vreodată acest gust, poate doar imitat în bomboane.
Nota: 10+++
*atenție, e la noroc! Un pom produce fructe ce are diverse arome, unele sunt mai bune altele mai oribile, și celălalt mâncat a fost bun, dar acesta e de 4 ori mai bun! Cum am mai zis, depinde de noroc.
Extra info: anasandu și botanix.kpr.eu

De unde cumpăr?
1. Kaufland Brașov
Preț: 7,49 lei bucata (posibil să mai scadă prețul)
2. În alte locații mai greu găsiți, de încercat la Carrefour... Dar nu cred că au mai adus. Sigur au la Kaufland pe stoc limitat!
Țara de origine: probabil Spania

2 comentarii: Leave Your Comments

  1. Este si acum in Kaufland, eu iau din Sibiu. 7 lei bucata, is cam mici. Dar gustul este DIVIN. Se aduc putine, 1-2 ladite, ca e f perisabil, dar stiu ziua de livrare si gasesc mereu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. În 2019, și final de 2018, singurul magazin care a mai adus așa ceva în acest an a fost și încă mai aduc, încă mai este: Auchan. Preț: 3,99 lei la reduceri și 6,99 lei când nu e la reduceri, bucata.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!