POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Rambutan


Îți place articolul? 
Test realizat în: 27 noiembrie 2014

Rambutan - fructul arici sau păros

Pe scurt:
Rambutanul e un fruct cu țepi cum s-ar spune. Seamănă și cu un arici, dar nu înțeapă. Cea mai bună asemănare ar fi cu cea a unui atom mărit de milioane de ori. Crește într-un fel de tufă-copac și e specific zonei Asiei. E înrudit cu longanul, pulasanul și lychee-ile. Aș zice că se înrudește și cu mangostanul. Lychee cred că ați mâncat, deci din auzite știu că nu prea diferă gustul, însă prețul da! E cam de 3 ori mai scump! 
Cum se alege și păstrează?
Majoritatea zic că trebuie să căutăm rambutanul cu țepii verzi și să fie roșu spre bază. Eu zic că asta e o informație parțial valabilă. Cele ce au țepii verzi sunt mai proaspete, dar posibil mai acre. Totodată, dacă n-au țepii verzi, în 2-3 zile vor începe să mucegăiască. Așa că, alegeți calea de mijloc! Un alt mod de a vă da seama cât de coapte sunt este să probați dacă e moale la palpare (nu țepii, încercați să apăsați spre pulpă) și atunci mai aveți o premiză că e copt. Recomand fructele să fie cât mai mari ca să aveți ce mânca din ele, deși și sâmburele e mai mare.
Se păstrează în ambalajul original la temperatura camerei. Nu prea ai cum să le păstrezi mai mult de o zi; odată cumpărate vor mucegăi indiferent de unde le ți. Eventual, fructele cu țepii verzi le poți ține puțin mai mult. La data postării articolului (30 noiembrie 2014), văzusem că la Kaufland Brașov deja începeau să mucegăiască (și stocul a fost adus joi, data scrierii articolului; așa am înțeles), deși erau ținute în frigider. Și să știți că de obicei fructele se coc în frigider! Posibil și de aceea!





Cum se mănâncă și cum se taie?
Se încearcă ruperea cu mâna pe mijloc (pe fruct se vede o dungă ca la nucile în coajă și de acolo se prinde cu unghia) sau decojirea lui tot cu mâna dinspre codiță. A nu se tăia cu cuțitul! Riscați să tăiați și sâmburele care e toxic, deși din el se poate face mâncare (prăji sau... nu știu exact ce, localnicii de acolo știu mai bine; cert e că e mai bine să nu se mănânce!). Din fruct mâncați doar "carnea". Și coaja se aruncă.
Caracteristici:
Miros: în exterior nu prea au miros; carnea cam ca de ceva crud sau de pepene galben
Gust: gustul seamănă a pepene galben, e dulceag și parcă are ceva din struguri. Nu seamănă deloc cu gustul de lychee. Au și un gust de iarbă. Mai exact: e un gust dulce-acrișor de banane cavendish! Și în final am găsit comparația perfectă a gustului: gust de mangostan! Mama zice că seamănă la gust cu dudele (eu n-am mâncat, deci nu știu dacă zice adevărul).
Culoare: roșiatică spre maro în exterior, pulpă albă în interior și sâmbure gri cu o foiță albă ce n-ar fi bine să se mănânce, deși am înghițit foița aceea la mai multe fructe și cred că n-am pățit nimic.
Aspect: după cum vedeți, e foarte atractiv vizual. Erau spre trecute fructele, deci acestea sunt foarte coapte și se apropie de stricare și mucegăire.
Gramaj: un fruct e foarte ușor, cam 10 grame. Caserola mea a avut 0,222 grame cu tot cu ambalaj.
Poze :
prețul și caserola
cele 8 fructe
cum se taie, cum se mânâncă
pe acolo se desface cu mâna
după desfacere
coaja în interior
instrucțiuni din pachet
fruct
fructul
sâmbure
sâmburele
Concluzie:
Interesante aceste fructe, dar tot mai bune sunt lychee-ile și apoi longanul. Seamănă mult la gust cu bananele cavendish și cel mai mult cu mangostanul. Totodată, se mănâncă greu deoarece pulpa se desprinde greu în cavitatea bucală de sâmbure (ar fi bine să se mănânce dintre degete) și cam puțin mănânci din fruct deoarece se desprinde greu și nu poți mușca din fruct decât cu mare atenție pentru ca să nu spargi între dinți sâmburele. E suculent, dar nu la fel de suculent cum sunt lychee-ile. Totuși, merită încercate!
Nota: 9,80. Cherimoya a fost mai bună, dar nici astea nu-s rele.
Extra info:
De unde cumpăr rambutan?
1. Kaufland (stoc limitat)
Preț: 59,99 lei kg în 27 noiembrie 2014; se vând doar la caserolă ce se va cântări, ulterior se va vinde la 19,99 lei caserola (de aici le-am cumpărat)
2. METRO
Preț: 25 lei caserola; nu prea au pe stoc.
3. MEGA IMAGE Concept Store (acum vreo două săptămâni aveau la Piața Sudului doar urmele că ar avea acest fruct; e posibil totuși să aibă).
Preț: tot cam 60 lei kg
Țara de origine: Vietnam
Importator: Tropical Fruit Company
Importate prin: Olanda
Site: http://www.tfc-holland.nl/nl/catalog/1/ (au și alte fructe de care n-am auzit!)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!