POSTĂRI ANTERIOARE? CITEȘTE-LE ⇒
În curs de afișare...

Persoane interesate

Kaffir Lime

Kaffir lime - un alt soi de lănâie verde


Îți place articolul? 
Test realizat în: 26 februarie 2015

Pe scurt:
Kaffir lime e un fruct citric exotic cultivat cu precădere în Asia, înrudit cu lime, lămâie, limequats etc. Acest fruct crește în niște arbori destul de înalți (5-10 metri), arbori cu spini și ai căror frunze sunt utilizate în bucătărie (după modelul frunzelor de dafin; frunzele pot fi folosite verzi, uscate și congelate, în funcție de cum cere rețeta). Kaffir lime mai poartă și alte denumiri despre care e bine de știut: „Makrut lime” și „Mauritius papeda”. Totodată, e bine de știut că deseori fructul nu va fi găsit sub numele de kaffir pentru că în anumite culturi, cuvântul are o semnificație ofensatoare. Acest fruct se folosește atât ca atare, dar mai ales în bucătărie și în industria parfumeriei. Să nu uităm că se crede că are proprietăți medicinale: în câteva țări din Asia s-ar folosi în șampoane pentru că se crede că omoară păduchii de cap, dar am văzut că și-n exorcizări s-ar folosi.
Țările unde se cultivă cu precădere sunt: India, Nepal, Bangladeș, Thailanda, Indonesia, Malaezia și Filipine.



Cum se consumă (mănâncă)?
Se consumă atât coaja, cât și pulpa, dar și frunzele.
Coaja fructului e comestibilă și e utilizată foarte mult în mâncăruri tailandeze și mai ales în sosuri pentru aroma plăcută dată de aceasta. Se utilizează și în multe alte țări asiatice, însă cel mai mult din el se folosește în mâncăruri frunzele și coaja. Tot fructul e comestibil, însă eu voi consuma doar miezul care zice că are un gust foarte acid și de aceea adesea e consumat confiat. Să nu uităm că îl mai puteți și fierbe pentru anumite preparate. Sper să reușesc să-l consum cumva.
Cum se alege?
De preferat să fie cât mai spre galben, însă mai mereu se va comercializa de culoare verde și astfel toate fructele sunt bune. Totodată, e bine să fie cât mai mare ca să aibă cât mai multă pulpă. Fructul e destul de rezistent: ține cel puțin o lună în casă la temperatura camerei. Eu l-am luat acum o lună de zile și încă nu s-a stricat. Atenție, mai trebuie să aibă și un parfum intens exteriorul ca să fie un fruct bun de consum și eventual ușor gumat la palpare.
Caracteristici:
Miros: exteriorul e foarte parfumat; zici că-i detergent (TIDE probabil), interiorul e și mai parfumat: miros de lămâie, însă predomină un parfum natural (de lămâiță) și puternic de detergent; splendid mirosul! Totodată interiorul seamănă la miros și cu sprite.
Gust: acru și puțin acid, dar agreabil. Foarte asemănător cu un lime obișnuit la gust, dar și cu limequats (seamănă destul de mult cu acestea, doar că e mult mai acru și mai plăcut mirositor, mai parfumat). Are și puțin din aroma dată de mirosul de lămâiță (sau detergent; cum considerați).
Culoare: verde deschis (cam ca de lime), iar în interior, miezul e mult mai verde. Zeama e și ea verde.
Aspect: exteriorul e foarte stafidit; acesta e aspectul obișnuit fructului. În interior fructul are destul de multe semințe (fructul meu a avut cel puțin 15 semințe).
Gramaj: 0,062 kg fructul meu
Mărime: cam cât o guavă
Poze :
Makrut lime Mauritius papeda
Makrut lime Mauritius papeda
Makrut lime Mauritius papeda
Makrut lime Mauritius papeda
Makrut lime Mauritius papeda
Makrut lime Mauritius papeda
suc Makrut lime Mauritius papeda juice
suc din un fruct
suc Makrut lime Mauritius papeda juice
suc din un fruct
Concluzie:
Gust acid, foarte acru (în special sucul) cu ușoare note de gust de detergent. Interesant fructul, nu am pus zahăr pe el, e acceptabil. L-am făcut suc, iar pulpa rămasă pe storcător am mâncat-o cu lingurița. Recomand dacă vreți să vă aromatizați ceva (eventual vreo mâncare cu gust de lămâiță-detergent). Nu e rău nici așa, însă e destul de acru, dar parcă nu la fel de acru ca și lămâia. Totodată, ar fi bine să căutați un fruct cu o nuanță cât mai apropiată de galben ca să fie cât mai „dulce”. Vedeți că nu e nici foarte spornic; dă zeamă destulă, dar are și multe semințe. Dacă veți face șampon din el, vreun fruct confiat (ori jeleu) sau vreo mâncare, recomand cu căldură! Are un parfum intens ce rămâne sigur câteva ore pe mână, haine, păr...
Nota: 10. Nu cred că mai cumpăr însă pentru consum ca atare că nu poți mânca mai mult de un fruct. Te va ustura limba, ceva se va întâmpla. Totodată, cred că mai merge într-o limonadă.

De unde am cumpărat Kaffir lime?
1. Carrefour hypermarket cu ocazia săptămânii asiatice
Preț: 79,99 lei kilogramul în 31 ianuarie 2015; fructul meu a avut 0,062 kg și m-a costat 4,96 lei
Extra info: wikipedia engleză și un video despre șamponul din fruct și o altă recenzie video.
Țara de proveniență: necunoscută

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai ceva de spus, adaugă un comentariu!